SVET

Mediji: EU planira da položi internet kabl po dnu Crnog mora kako bi smanjila zavisnost od Rusije

Evropska unija planira da položi podvodni internet kabl po dnu Crnog mora kako bi unapredila konekciju sa Gruzijom i smanjila zavisnost regiona od kopnenih optičkih linija koje prolaze kroz Rusiju, piše izdanje „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na dokumenta Evropske komisije.
Sputnik
Prema saopštenju, kabl vredan 45 miliona evra i dužine 1.100 kilometara „povezaće zemlje članice EU sa Kavkazom preko međunarodnih voda Crnog mora“.
Izdanje takođe navodi da su EU i Gruzija definisale potrebu polaganja takvog kabla 2021. godine, ali je ukrajinski sukob dao projektu dodatan impuls. Istovremeno, pitanja koja se tiču rokova realizacije i izvodljivosti projekta još uvek su otvorena.
Na osnovu izvora izdanja, mogućnost polaganja kabla preko Crnog mora takođe proučava kompanija „Vodafon“. Projekat pod nazivom „Kardesa“ povezaće Ukrajinu sa Bugarskom, Turskom i Gruzijom, a zatim će se nastaviti pod zemljom, povezujući se sa Jermenijom, Kazahstanom i dalje sa Azijom.
EU takođe planira da postavi poseban električni kabl po dnu Crnog mora u okviru programa „Global Gejtvej“, koji će povezati Mađarsku i Rumuniju sa Gruzijom i Azerbejdžanom kako bi se povećala „bezbednost isporuka“ bloka.
RUSIJA
„Blumberg“: Zapad razmatra zabranu tranzita robe preko Rusije
Komentar