SVET

Bela kuća: Bankrot američke privrede bi bio poklon Kini i Rusiji

Američka administracija smatra da će mogući bankrot u Sjedinjenim Američkim Državama pogodovati Kini i Rusiji, a takođe stvoriti neizvesnost u svetu oko upotrebe dolara, izjavila je u utorak portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer.
Sputnik

„Kina i Rusija će pokušati da iskoriste bankrot kako bi demonstrirale haos unutar SAD, kao i našu nesposobnost da funkcionišemo kao demokratija. Ovo će takođe prouzrokovati neizvesnost u svetu oko upotrebe dolara, institucija i vodeće uloge Vašingtona, što će dovesti do kolebanja na tržištima, koja zavise od dolara“, rekla je portparol na brifingu, komentarišući izglede za bankrot u američkoj privedi.

Američki predsednik Džozef Bajden planira da u utorak popodne održi sastanak sa čelnicima Kongresa povodom povećanja državnog duga, računajući da će zakonodavci usvojiti odgovarajuću normu u cilju sprečavanja bankrota.
Republikanci koji kontrolišu Donji dom Kogresa, povezuju povećanje granice državnog duga sa usvajanjem programa za radikalno smanjenje budžetskih troškova koji je neprihvatljiv za Belu kuću.
EKONOMIJA
SAD: Predstavnički dom usvojio zakon o podizanju gornje granice duga
Komentar