EKONOMIJA

Rast plata, slabljenje inflacije, visoka potražnja za radnicima u 2023: Analiza hrvatskih poslodavaca

Poslodavci u Hrvatskoj u ovoj godini očekuju rast plata, odnosno ukupnih primanja zaposlenih od osam do 10 posto, navodi se u nedeljnom analitičkom prilogu Hrvatskog udruženja poslodavaca (HUP) „Fokus sedmice“.
Sputnik
Rast plata zaposlenih od osam do 10 odsto znatno je iznad očekivane ovogodišnje prosečne stope inflacije u Hrvatskoj od 6,5 odsto, navodi se u publikaciji HUP-a.
Snažna dinamika rasta plata osnažuje očekivanja centralnih banaka da će ove godine većinski uticaj na inflaciju imati jedinični trošak rada, smatraju poslodavci.
„Time je proširena javna stručna rasprava o pokretačima inflacije u odnosu na teze da su profitne marže imale ključni uticaj na ubrzanje inflacije“, navodi se u publikaciji.
Poslodavci u realnom sektoru su u celoj prošloj godini snažno podizali plate u borbi za zadržavanje svakog radnika, a naročito onih s najkonkurentnijim veštinama na domaćem tržištu, piše u analizi, te dodaje da je rast plata nastavljen i u ovoj godini, prenosi portal SEEbiz.
Navodi se i da rani ovogodišnji podaci s tržišta rada signaliziraju kako će potražnja za radnicima i dalje ostati visoka, a pritisak na rast plata u kombinaciji sa slabljenjem inflacije pojačaće oporavak realnih plata, odnosno kupovne moći.
U ovoj godini HUP očekuje rast zaposlenosti od oko dva posto, uz pad stope nezaposlenosti na 6,5 posto sa sedam posto prošle godine.
EKONOMIJA
Više ni stručnjaci ne razumeju šta se dešava: Novi termin u svetskoj ekonomiji — permanentna kriza
Komentar