DRUŠTVO

Igor Jurić: Amber alert od novembra u Srbiji

Implementacija „Amber alerta“, sistema za obaveštavanje o nestancima dece, biće završena do 1. novembra, rekao je Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu.
Sputnik
Igor Jurić rekao je da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić potpisao dokument kojim je naložio timu da do 1. novembra obave sve pripreme za implementaciju „Amber alerta“ u Srbiji, ali se ne isključuje mogućnost da uvođenje sistema počne i ranije.
Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je krajem januara da je potrebno da se što pre uvede „Amber alert“. U Srbiji već godinama postoji inicijativa da se taj sistem uvede, dok ga ima desetine zemalja u Evropi.
„Amber alert“ predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. Odluku o tome donosi tužilaštvo, kao i to da li treba da se objavi fotografija nestalog deteta. Policija pojačava patrole na putevima i kontrolu na naplatnim rampama i graničnim prelazima.
Objave preko medija, interneta, SMS-a, ekrana na bankomatima, auto-putevima, mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi. Ključno je pozivati građane da sve potencijalno korisne informacije prijave policiji.
Više od milion ljudi u Srbiji podržalo je na društvenim mrežama kampanju za uvođenje sistema „Amber alert“ u zemlji, izjavio je početkom godine Igor Jurić, prenosi RTS.
Sistem "Amber alert" je nastao 1996. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.
DRUŠTVO
Novi sistem u Srbiji postavlja zamku svim monstrumima
Do 1.500 dece nestane u Srbiji svake godine
Komentar