EKONOMIJA

Kina upumpava još 25 milijardi dolara u bankarski sektor

Narodna banka Kine (PBOC) ponudila je 170 milijardi juana (25 milijardi dolara) sredstava bankama kroz instrument za srednjoročno kreditiranje. To je rezultiralo neto injekcijom od 20 milijardi juana u aprilu, najmanjom od novembra.
Sputnik
Centralna banka je ostavila nepromenjenu kamatnu stopu na 2,75 odsto, osmi mesec zaredom, kao što je očekivala većina ekonomista i analitičara u Blumbergovoj anketi.
Manja rezerva likvidnosti ukazuje da PBOC procenjuje učinak popuštanja u martu, kada je i smanjila odnos bankarskih rezervi i osigurala više gotovine za podršku rastu. Podaci od prošlog meseca pokazali su da je ekonomski oporavak u uzmahu, s povećanjem kreditne ekspanzije i izvozom koji nadmašuje procene, preneo je Seebiz.
„Ishod je u skladu sa očekivanjima za malo povećanje. Iako smo dugo planirali potencijalno malo smanjenje kamatnih stopa ove godine, čini se da smanjenje nije neizbežno“, rekla je Frances Čeung, strateg za stope u „Oversea-Chinese Banking Corp.“ u Singapuru.
Kineska ekonomija se oporavlja, a cilj rasta od oko 5% ove godine mogao bi da se postigne kako se tržište nekretnina poboljšava, rekao je guverner PBOC-a Ji Gang tokom sastanka Grupe 20 prošle sedmice.
Komentar