SPORT

Čehinja širi mržnju i rusofobiju – šampionka odgovara: „Ne mešaj se, igraj tenis“

Ruska teniserka Svetlana Kuznjecova kaže da je evidentno da su mnogi teniseri i teniserke, kao i ljudi širom sveta, protiv učešća ruskih igrača na turnirima, posebno Petra Kvitova.
Sputnik
Čehinja Kvitova nedavno je rekla da se slaže sa najboljom teniserkom sveta, Igom Švjontek, koja smatra da ruski i beloruski teniseri i teniserke ne bi smeli da se takmiče dok traje situacija u Ukrajini.
Kuznjecova kaže da se radi o klasičnom obliku širenja mržnje i rusofobije.

„Jasno je da su Česi suprotnost u odnosu na ruski narod. U toku je propaganda rusofobije širom planete. Međutim, verujem da sportisti ne treba da se mešaju u ovo. Njihovo je da se bave sportom i igraju tenis“, izjavila je Kuznjecova.

Ruskinja, inače, pobednica US Opena (2004) i Rolan Garosa (2009) još se nije zvanično povukla iz tenisa, iako ima 37 godina.
„Razumem kada i političari igraju tenis, ali ATP i VTA moraju da drže sport daleko od politike. Ako započnemo ovu temu, hajde da pričamo o svim ratovima koji su započeti u moderno doba i kakav su uticaj oni imali na pojedine države i sport“, kaže Kuznjecova.
Svetlana na kraju ponavlja da sportisti ne smeju da budu žrtve politike.
„Teniseri se ne razumeju politiku - ja je ne razumem, ni moje kolege iz reprezentacije se ne bave njome. Zašto nas onda povezivati sa politikom i braniti nam takmičenje“, poentirala je na kraju Kuznjecova.
Komentar