SVET

„Naši ambari su puni“: U Bugarskoj traže obustavu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine

Liderka Bugarske socijalističke partije, bivša ministarka ekonomije Kornelija Ninova pozvala je da se obustavi uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda zbog protesta bugarskih proizvođača žitarica.
Sputnik

„Uvoz jaja, žita, suncokretovog ulja iz Ukrajine dodatno ubija bugarsku poljoprivredu. Umesto da se žale u Briselu, neka vlada odmah privremeno obustavi uvoz“, kazala je Ninova.

Juče su proizvođači žita iz nekoliko bugarskih gradova izašli na masovni protest u Vidinu, blokirajući put u pravcu rumunske granice. Oni su istakli da uvoz ukrajinskih proizvoda otežava prodaju domaćih proizvoda. Ministar poljoprivrede Bugarske Javor Gečev podržao je okupljene.

„Ambari nam stoje puni, a trgovine nema. Niko ne želi da kupuje bugarske proizvode jer smo ilegalno zatrpani robom iz Ukrajine“, izjavila je Rumjana Angelova, proizvođač žita iz Vrace.

Kako ističu, u Bugarskoj se 20 puta povećao uvoz žita, a domaći proizvodi stoje i ne prodaju se.
„Sada trpimo gubitak od 800 miliona leva (skoro 410 miliona evra) od momenta žetve do sada“, rekao je zamenik predsednika Nacionalnog udruženja proizvođača žita Georgi Milev.
Specijalna operacija u Ukrajini
Gutereš: Izvoz hrane i đubriva iz Rusije i Ukrajine veoma važan
Komentar