DRUŠTVO

Počinje elektronsko zakazivanje termina za upis u 1. razred osnovnih škola

Roditelji ili drugi zakonski zastupnici, koji su građani Srbije,pokretanjem usluge „eZakazivanje“ na portalu „eUprava“ od danas mogu elektronskim putem da zakažu termin za testiranje deteta i upis u prvi razred osnovne škole kojoj teritorijalno pripadaju, sopštila je Kancelarija za informacione tehnologije.
Sputnik
Testiranje će se obavljati od 1. aprila do 31. maja, a prilikom dolaska na zakazani termin nije potrebno da roditelji prilažu bilo kakva dokumenta, jer će ih škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti.
Kako je navedeno u saopštenju, kad roditelj pokrene uslugu, koja je dostupna, kako na srpskom, tako i na jezicima nacionalnih manjina, potrebno je da odabere školu kojoj dete teritorijalno pripada, ponuđeni termin u školi, popuni osnovni set podataka i klikne na dugme „podnesi“.
Škola će po službenoj dužnosti pribaviti izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o završenom pripremnom predškolskom programu, potvrduo obavljenom lekarskom pregledu.
Ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je lično doneti lekarsko uverenje.
Da bi roditelj elektronskim putem upisao dete u školu potrebno je da bude registrovan korisnik, odnosno da ima kreiran nalog na Državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs.
Nakon uspešne registracije, potrebno je da se roditelj prijavi na portal i iz menija odabere: Usluge > Obrazovanje > eZakazivanje termina za upis, gde može da se pročita detaljan opis te usluge.
Nakon pokretanja usluge „eZakazivanje termina za upis“ treba odabrati opciju „Podnošenje prijave“, zatim izabrati školu i odabrati termin, navedeno je u saopštenju.
Roditeljima ili drugim zakonskim zastupnicima će tokom trajanja upisa u osnovne škole svakog radnog dana od 8 do 15 časova biti dostupan i kontakt centar Ministarstva prosvete na broju telefona 011/73-505-57.
DRUŠTVO
Ovo nema nigde: Srpski đaci osetili čudesa na Hilandaru dok im kod kuće pune glavu...
Komentar