DRUŠTVO

Pariz zatrpan smećem, pacovi na ulicama: Posledice štrajka u glavnom gradu Francuske /video, foto/

Hiljade tona smeća nagomilalo se na ulicama Pariza nakon sedam dana štrajka sakupljača otpada, koji se protive vladinoj penzionoj reformi, saopštila je danas gradska skupština. Parižani su zabrinuti i zbog masovne pojave pacova na ulicama.
Sputnik
Tri spalionice izvan glavnog grada Francuske pogođene su prekidima u radu zbog kojih su trotoari prekriveni crnim vrećama i prepunim kantama.
Pariska agencija za kućni otpad „Siktom“ saopštila je da je preusmerila kamione za smeće na druga mesta za skladištenje i preradu u regionu i da još nije neophodno da pozove u pomoć policiju.
Nadležna gradska služba je u poslednjih sedam dana sakupljala smeće samo u polovini pariskih okruga. Štrajk je pogodio neke od najekskluzivnijih oblasti, uključujući peti, šesti i šesnaesti arondisman.
Ostale okruge opslužuju privatne firme koje nisu štrajkovale.
Prema sindikatu CGT, sakupljači otpada i vozači trenutno mogu da se penzionišu sa 57 godina života, ali će se suočiti sa još dve godine rada u skladu sa planiranom reformom, koja i dalje dozvoljava prevremeno penzionisanje onima koji su bili suočeni sa teškim uslovima rada.
Očekivani životni vek radnika službe za sakupljanje smeća je 12 do 17 godina ispod proseka za zemlju u celini, kažu u CGT-u, prenose francuski mediji.
Pariz zatrpan smećem zbog štrajka protiv penzione reforme
Iako je na ulicama skoro 5.000 tona smeća, što nervira građane, trgovce i turiste, za sada se ne nazire mogućnost da se kriza prevaziđe, navode francuski mediji.
Kolomb Brosel, pomoćnica gradonačelnice Pariza zadužena za čistoću javnog prostora, izjavila je da je „odnošenje smeća poremećeno u svim delovima Pariza“ i objasnila da su prioritetne „bezbednosne intervencije, kao što su čišćenje pijaca i uklanjanje kesa za smeće na tlu“.
An Suri, pomoćnica gradonačelnice Pariza zadužena za javno zdravlje, izjavila je da „ne postoji rizik po javno zdravlje“, već je u pitanju problem „udobnosti i kvaliteta života“.
Pariz zatrpan smećem zbog štrajka protiv penzione reforme
Međutim, ona je upozorila „da pacovima ne bi trebalo dozvoliti da slobodno lutaju po ulicama“ i istakla da gradska uprava radi na tome da pacove vrati u kanalizaciju eliminacijom hrane na ulicama, kao i da priprema nove preparate za deratizaciju u slučaju ozbiljnije krize.
Pjer Lisija, regionalni savetnik za javno zdravstvo smatra međutim, da pacovi predstavljaju neposrednu „opasnost za ljude“. On je podsetio da je prošlog leta Medicinska akademija podsetila u svom izveštaju da su pacovi i dalje pretnja ljudskom zdravlju zbog mnogih zaraza koje se prenose preko egzoparazita, izmeta, ugriza ili ogrebotina.
DRUŠTVO
Francuska je stala: Blokirane rafinerije, luke, univerziteti, železnica /video, foto/
Komentar