RUSIJA

Lavrov: Protesti u Gruziji veoma podsećaju na kijevski Majdan – zakon je samo izgovor

Protesti u Gruziji podsećaju na kijevski Majdan, a procena situacije koju je iznela Evropska unija je licemerna, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Sputnik

„To veoma liči na kijevski Majdan (događaji u centru Kijeva 2014. godine koji su doveli do državnog udara u Ukrajini). Nema sumnje u to da je zakon o registrovanju tih nevladinih organizacija koje dobijaju sredstva iz inostranstva u visini od samo 20 odsto od svog budžeta bio samo izgovor da se započne pokušaj nasilne smene vlasti“, rekao je Lavrov u intervjuu u emisiji „Velika igra“.

Kako je dodao, izjava šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja o situaciji u Gruziji je licemerna
„Uprkos tome što u nizu evropskih zemalja postoje ista pravila, mnogo oštrija pravila na tu temu, gospodina Borelj je ne trepnuvši rekao da zakon koji Gruzini guraju u vladajućoj stranci 'Gruzijski san' protivreči evropskim vrednostima i da blokira put pridruživanja Gruzije Evropskoj uniji. To je očigledno licemerje“, rekao je Lavrov.
Takođe je skrenuo pažnju na to da Zapad ima različit stav prema protestima u Gruziji i Moldaviji pošto opozicija u Gruziji odražava zapadne interese što nije slučaj sa opozicijom u Moldaviji, gde zapadne interese odražavaju vlada i predsednik.
Parlament Gruzije je 7. marta u prvom čitanju usvojio prvu verziju nacrta zakona o stranim agentima. Nakon toga su u Tbilisiju počeli masovni protesti koje je policija rasterala suzavcem i vodenim topovima. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na skupovima 7. i 8. marta privedene su 133 osobe.
Američki Stejt department pozvao je vlast u Gruziji i demonstrante, koji protestuju zbog nacrta zakona o stranim agentima, na uzdržanost. U Vašingtonu su istakli da su duboko zabrinuti zbog nacrta zakona koji je, kako su rekli, „inspirisan Kremljom“.
Gruzijski parlament danas je većinom glasova odbacio nacrt zakona o stranim agentima.
Nacrt zakona „O transparentnosti stranog uticaja" predviđeno je formiranje registra nevladinih organizacija, medija i subjekata koji dobijaju sredstva od strane države. Inicijatori su saopštili da je reč o blažoj verziji zakona iz 1938. koji je na snazi u SAD, ali su opozicija i američka ambasadorka u Gruziji Keli Degnan saopštili da ta dva dokumenta nemaju ništa zajedničko. Po njihovom mišljenju, predlog zakona ponavlja glavne odredbe ruskog zakona o stranim agentima.
RUSIJA
Kremlj: Nečija ruka pokušava da doda antiruske elemente u situaciju u Gruziji
Komentar