SPORT

Neverovatan slučaj diskriminacije – Nemci ga „drže na ledu“ zbog Rusije

Gael Ondua, reprezentativac Kameruna, tokom Svetskog prvenstva u fudbalu izveo je herojski čin i na terene je izlazio u kopačkama sa zastavom Rusije, države u kojoj je godinama igrao i čiji pasoš poseduje, ali je zbog toga sada u nemilosti i onemogućeno mu je da se bavi svojim poslom.
Sputnik
Ondua je profesionalnu afirmaciju stekao igrajući u moskovskim ekipama Lokomotiva i CSKA, a na Mundijalu je odigrao dve utakmice – i na obe je nosio rusku zastavu na kopačkama, a jedna od njih je bila i protiv Srbije.
Ipak, posle Mundijala suočio se sa velikom neprijatnošću jer nemački Hanover, sa kojim ima ugovor, ne želi da mu dozvoli da igra fudbal.
Gael Ondua
„Moj fudbalski život se drastično promenio i već nekoliko meseci samo treniram, održavam formu, ali sam odsečen od najvažnijeg i najvoljenijeg dela svog posla – odsečen sam od igranja fudbala“, naveo je Ondua.
Dosad nije bilo problema u njegovoj karijeri, bio je standardan igrač čak i u ukrajinskoj Zorji, ali se sve promenilo pošto je u Kataru ponosno pokazao svetu da poštuje Rusiju, državu u kojoj je odrastao.
Nije Ondua fudbaler svetske klase, treba biti iskren, ali je neverovatno da učesnik Mundijala, naročito i u ekipi kakva je Hanover, sa velikim kadrovskim problemima, ne može da dobije ni sekund na terenu.
Stvar je jasna – radi se o diskriminaciji zbog Rusije, ali naravno da niko to u Nemačkoj, ali ni u Evropi, neće priznati.
„Treniram, idem na sastanke, radim analize, učestvujem u trening utakmicama u ekipi, radim u teretani... Ja sam timski igrač, imam važeći ugovor i obavljam svoje obaveze. Ide ka tome da me prebace ili u drugu ekipu ili da me otpuste... Mislim da razumete razloge. Svi ste videli, ja sam u klubu registrovan kao fudbaler iz Rusije, ali sam i osoba koja uvek ima svoj stav. I sada plaćam cenu za to“, istakao je Ondua.
Zbog toga, kako kaže, ne žali, njegov ugovor ističe na leto i biće slobodan u izboru sredine, čak postoji i velika mogućnost da se vrati u Rusiju jer je moguće da se u Evropi još na nekom mestu susretne sa diskriminacijom.
Za to vreme, radi, trenira, uči psihologiju, gleda sovjetske komedije i bavi se društvenim mrežama, dok čeka da se vrati svojoj omiljenoj aktivnosti – igranju fudbala.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Komentar