RUSIJA

Rusija se obraća UN povodom eksplozija na „Severnom toku“

Državnoj dumi Rusije podnet je na razmatranje nacrt obraćanja Ujedinjenim nacijama sa predlogom da se sprovede istraga eksplozija na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“.
Sputnik
Naime, dokument sadrži obraćanje „Ujedinjenim nacijama sa predlogom da se hitno sprovede međunarodna istraga zločina koje su počinile Sjedinjene Američke Države 26. septembra 2022. godine u Baltičkom moru”.
Kako je precizirano, rezultati istrage američkog novinara Sejmura Herša ukazuju na umešanost SAD i Norveške u napade na tri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ u Baltičkom moru.
Prema mišljenju ruskih poslanika, administracija američkog predsednika Džoa Bajdena snosi punu odgovornost kako za nanošenje štete vlasnicima energetske infrastrukture Rusije, Nemačke, Francuske i Holandije u iznosu od više milijardi dolara, tako i za dugoročne štetne posledice ovog napada na ekonomski razvoj zemalja regiona u celini, kao i za katastrofalnu štetu po životnu sredinu.
Oni naglašavaju da bi materijali koje je objavio Herš trebalo da budu povod za detaljnu međunarodnu istragu, kažnjavanje krivaca i nadoknade za pričinjenu štetu.
Američki novinar Simur Herš je ranije objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.
Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.
Takođe, šef Američke komande vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD), general Glen Van Herk, izjavio je posle niza obaranja neidentifikovanih objekata da se ne isključuje mogućnost i da su u pitanju vanzemaljci ili neko drugo objašnjenje.
Zvanična predstavnica Bele kuće Karin Žan-Pjer je u međuvremenu izjavila da ti objekti nemaju veze sa vanzemaljcima.
Koliko košta svet još jedna američka laž - pogledajte u emisiji "Svet sa Sputnjikom".
SVET
Snouden: Pričom o vazdušnim balonima i vanzemaljcima odvlači se pažnja sa istraga oko "Severnog toka"
Komentar