Enriko Murdoko, kuvar koji vodi lokalni lanac restorana u Torinu, rekao je italijanskim medijima da je eksperimentisao sa mešavinom praha od cvrčaka i sicilijanskih žitarica kako bi omekšao ukus testa.
„Posebno sam zadovoljan korom i rasponom ukusa“, izjavio je za list Korijere dela sera i ocenio da ga ukus podseća na lešnik.
Murdoko očekuje da će regulatori EU dozvoliti lokalnoj farmi, koja uvozi prah za kriket iz Vijetnama i prodaje ga kao hranu za životinje, da takođe pravi i prah za ljudsku ishranu.
„Želim da svoj hleb pustim u proizvodnju početkom marta“, objasnio je kuvar. On je dodao da će zbog većih troškova proizvodnje i zbog toga što će se hleb praviti po meri, cena biti oko 18-20 evra po kilogramu.
Prerađeni cvrčci se već koriste kao sastojci u nekim zemljama EU.
Falko, kompanija sa sedištem u Alifeu, u južnoj Italiji, prodaje krekere napravljene od praha za kriket.
„Možda ćete biti preplašeni kad pomislite da jedete insekte, ali kriket je zapravo nova zdrava hrana“, navodi kompanija na svojoj veb stranici.
Evropska komisija prošlog meseca donela je odluku da se delimično odmašćeni cvrčci u prahu mogu plasirati i prodavati kao sastojci u hrani u EU. Prašak se ponekad koristi kao aditiv da bi proizvodi bili bogatiji proteinima, prenosi RT.