SVET

Bugarski novinar: Čim su nas SAD „povukle za uši“ normalizovali smo odnose sa Skopljem

Sjedinjene Američke Države su „povukle Bugarsku za uši“ i odmah je bila slomljena čvrsta pozicija Sofije prema Skoplju, prokomentarisao je bugarski novinar Velizar Enčev poziv Stejt departmenta da Bugarska i Severna Makedonija smanje napetosti u odnosima.
Sputnik

„Odavno nije Veliki brat tako otvoreno i ponižavajuće slamao bugarsku diplomatiju. To je očigledno! Rumen Radev nije Viktor Orban i nikada neće biti. Na prvi znak Vašingtona u Sofiji su pokazali da umeju da se dodvoravaju, baš kao i konobari koji služe 'vip' klijente“, napisao je on na društvenoj mreži.

Danas je bugarski list pozivajući se na makedonske medije napisao da je Stejt department pozvao strane da smanje retoriku nakon napada u Ohridu na sekretara bugarskog kulturnog kluba „Car Boris III“.
Bugarski predsednik, vlada i parlament su negodovali zbog toga što je pretučen mladić i obustavili projekat sa Makedonijom. Ambasador Bugarske u susednoj republici Angel Angelov, kako je izjavio ministar inostranih poslova Nikolaj Milkov, ostaće u Bugarskoj sve dok Sofija ne uvidi promene kod Skoplja. Danas su makedonski mediji objavili da se diplomata vratio u Skoplje.
Prema mišljenju Enčeva, Sofija je preduzela takav korak po ukazu Sjedinjenih Američkih Država.
U Ohridu je 19. januara napadnut sekretar bugarskog kluba Hristijan Pendikov, makedonski Bugarin, koji je prevežen u Bugarsku na lečenje.
REGION
Bugari prete komšijama iz Severne Makedonije sudbinom kralja Aleksandra Karađorđevića
Komentar