SVET

Boris Džonson otkrio detalje razgovora sa Putinom pre početka specijalne vojne operacije

Bivši britanski premijer Boris Džonson objavio je detalje razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenosi britanski list „Telegraf“.
Sputnik
U članku se navodi da je Džonson imao „veoma dug i neverovatan razgovor“ sa ruskim predsednikom u kojem je Putinu pretio sankcijama Zapada.
„Rekao je: Borise, govorite da Ukrajina ne namerava da uskoro stupi u NATO. O kom vremenskom okviru govorite? A ja sam odgovorio: Pa, ona ne planira da uđe u NATO u doglednoj budućnosti. Vi to vrlo dobro znate“, rekao je Džonson.
Prema rečima britanskog političara, on je u razgovoru sa Putinom tvrdio da bi izvođenje specijalne vojne operacije u Ukrajini bila „potpuna katastrofa“. Džonson je takođe obećao da će London podržati kijevske vlasti.
Takođe je naveo da su šanse Kijeva da uđe u NATO bile malo verovatne zbog stavova Nemačke i Francuske po ovom pitanju.
Džonson je ranije normandijski format pregovora o Ukrajini nazvao diplomatskom imitacijom.
Telefonski razgovor o kome je govorio Džonson obavljen je 2. februara 2022. nakon posete britanskog premijera Ukrajini. Kako je saopštila pres služba Kremlja, Putin je tada ukazao na nespremnost NATO-a da adekvatno odgovori na zabrinutosti Rusije u vezi sa bezbednosnim garancijama. Kremlj je napomenuo da je generalno održana prilično podrobna razmena mišljenja u kontekstu unutrašnje ukrajinske krize i situacije za obezbeđivanje dugoročnih pravno utvrđenih garancija bezbednosti Rusije.
Posle početka specijalne operacije Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu, što je dovelo do povećanja cena struje, goriva i hrane u Evropi i SAD. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a ograničenja su zadala ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj SAD i njihovih saveznika je pogoršanje života miliona ljudi.
Komentar