RUSIJA

Rusija osuđuje paljenje kurana u Stokholmu

Moskva osuđuje spaljivanje kurana od strane ekstremista u Stokholmu i poziva da se preduzmu mere protiv ekstremista, navodi u saopštenju specijalnog predstavnika ruskog Ministarstva spoljnih poslova za saradnju u poštovanju prava na slobodu veroispovesti Genadij Askaljdovič.
Sputnik
„Osuđujemo i odbacujemo takva krivična dela. Pozivamo da se primene mere protiv ekstremista“, navodi se u saopštenju na sajtu ruskog Ministarstva.
„Svedoci smo kako politička razuzdanost i svedozvoljenost, prikrivena odgovarajućim rečima o ‘slobodi govora i samoizražavanja’, dovodi do raspirivanja međuverske mržnje i vređanja osećanja vernika – ovog puta muslimana“, dodao je Askaljdovič.
Ranije je lider danske krajnje desničarske partije „Hard lajn“ Rasmus Paludan dobio dozvolu da ispred turske ambasade u Stokholmu održi miting na kome je zapaljen kuran. Akcija je održana u subotu. Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da spaljivanje kurana u Stokholmu ukazuje na nivo islamofobije, rasizma i diskriminacije u Evropi. Takođe, paljenje kurana osudila su i ministarstva spoljnih poslova Saudijske Arabije, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Paludanova akcija jasno kršenje obaveza trilateralnog memoranduma, koji je Švedska potpisala, za sprečavanje propagande terorističkih organizacija.
MULTIMEDIJA
Istanbul odgovorio na paljenje Kurana - zapaljena zastava Švedske
Komentar