RUSIJA

Lavrov: Moskva i Minsk spremni za svaki razvoj događaja

Sporazumi predsednika Belorusije i Rusije, Aleksandra Lukašenka i Vladimira Putina, u oblasti odbrane i vojno-tehničke saradnje bili su blagovremeni u smislu obezbeđivanja spremnosti zemalja za svaki razvoj događaja, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrovna sastanku sa beloruskim predsednikom u Minsku.
Sputnik
„Potpuno se slažem da su dogovori koje dva predsednika postižu u oblasti naše vojno-tehničke, vojne i odbrambene saradnje veoma blagovremeni u pogledu spremnosti za svaki razvoj događaja. Mi smo mirni ljudi, ali oklopni voz stoji tamo gde je potrebno“, rekao je Lavrov.
Osvrćući se na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, ruski ministar je rekao da Rusija zajedno sa svojim beloruskim saveznicima i prijateljima preduzima sve neophodne mere za zaštitu od mogućih nasrtaja zapadnih suseda.
„Vidimo kako se na severu Evrope, koji je u velikoj meri bio neutralna teritorija, sada razmešta NATO – Finska i Švedska – sve je to veoma blizu naših granica“, objasnio je on.
Lavrov je nakon sastanka rekao da Rusija i Belorusija imaju zajednički stav o tome koje ciljeve treba postići u toku specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.
„Ovde imamo jedinstven stav o tome koje ciljeve treba postići i kako obezbediti da od naših suseda ne dolaze nikakve pretnje ni Rusiji ni Belorusiji“, dodao je on.
Ruski ministar dodao je da tokom posete Minsku želi da razgovara o situaciji koja se razvila kao rezultat „politike Zapada ka potpunoj dominaciji“.
„Sednica dva kolegijuma (ministarstva spoljnih poslova Belorusije i Rusije u četvrtak u Minsku) pravovremenija je nego ikad. Pitanja o kojima ćemo razgovarati odnose se na situaciju koja se razvila zbog politike naših zapadnih kolega za totalnu dominaciju, na čelu sa Amerikancima koji su sve ostale postrojili. I to se vidi u stavu NATO-a i Evropske unije.Tim putem već je krenuo Savet Evrope. A u OEBS-u se gomilaju mnogi problemi“, rekao je Lavrov.
On je objasnio da je ova tema jedno od glavnih pitanja na dnevnom redu predstojeće zajedničke sednice kolegijuma ministarstava spoljnih poslova dve zemlje.
„Zajedno sa saradnjom u međunarodnim organizacijama, gde nam je važno da sprečimo privatizaciju sekretarijata, što takođe pokušava da učini Zapad“, naglasio je ministar.
Prema njegovim rečima, „posebno je važno koordinisati dejstva u oblasti ljudskih prava – Saveta UN za ljudska prava i drugih mehanizama – gde Zapad očigledno pokušava da politizuje rasprave koje treba da idu na osnovu postojećih normi međunarodnog humanitarnog prava“, zaključio je on.
RUSIJA
Lukašenko: Propali pokušaji da se uguše Rusija i Belorusija
Komentar