RUSIJA

Kremlj o događajima u Brazilu: Apsolutno podržavamo predsednika Brazila Lula da Silvu

Rusija osuđuje postupke pokretača nereda u Brazilu i podržava napore predsednika zemlje Lula da Silve da se uspostavi red, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sputnik

„Najodlučujuće osuđujemo akcije pokretača nereda. Aposlutno podržavamo predsednika Brazila Lula da Silvu i akcije koje su usmerene na uspostavljanje reda u zemlji i na zakonitost“, rekao je Peskov novinarima.

On je podsetio, da je predsednik Rusije Vladimir Putin nedavno čestitao svom brazilskom kolegi pobedu na izborima.
„Mi, kao i ranije, visoko cenimo napore gospodina da Silve da razvija bilateralne odnose“, podvukao je Peskov.
Pristalice bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara, koji demonstriraju od kraja prošle godine protiv rezultata predsedničkih izbora, 8. januara su zauzeli zgradu kongresa u glavnom gradu Brazila, probili se do rezidencije predsednika, kao i do zgrade Vrhovnog suda. Policija je tek uveče uspela da iz zgrade Vlade izbaci demonstrante, a uhapšeno je više od 400 ljudi.
Predsednik Brazila Lula da Silva je zauzimanje vladinih zgrada u Braziliji okarakterisao kao divljaštvo, naložio angažovanje federalnih snaga za uspostavljanje reda u glavnom gradu i smenio rukovodioca javne bezbednosti.
Zemlje i međunarodne organizacije američkog regiona su pružile podršku predsedniku Lula da Silvi, a akcije demonstranata okarakterisali kao antidemokratski pokušaj državnog udara.
SVET
Neredi u Brazilu: Više od 400 uhapšenih, suspendovan guverner /video, foto/
Komentar