RUSIJA

Zaharova: Italija ne može biti posrednik u Ukrajini – neke zemlje se vode sebičnim ciljevima

Italija ne može biti posrednik između Moskve i Kijeva jer pomaže krvavom kijevskom režimu i zauzela je agresivan antiruski stav, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Sputnik
Ona je tim rečima prokomentarisala izjavu italijanske premijerke Đorđe Meloni koja je na završnoj konferenciji u decembru izjavila da je Rim spreman da bude „garant“ mirovnog procesa u Ukrajini.
„Mnoge zemlje izražavaju spremnost da učestvuju u rešavanju ukrajinske krize, a pojedine nam direktno nude svoje usluge posredovanja. O tome su govorili papa Franja, predsednik Francuske Emanuel Makron, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i drugi lideri država i vlada, političari i zvaničnici“, podsetila je Zaharova.
Međutim, kako je ocenila, „neki to čine iskreno, dok se drugi vode svojim sebičim ciljevima, pokušavajući da se uglave u pregovarački proces radi spoljnopolitičke koristi“.
„Međutim, čudno je slušati predloge o posredovanju od zemalja koje su od samog početka specijalne vojne operacije u Ukrajini zauzele nedvosmislen i veoma agresivan antiruski stav i ne samo da su podržale krvavi kijevski režim, nego mu i pružaju značajnu vojnu i vojno-tehničku pomoć i svesno pumpaju Ukrajinu najsavremenijim naoružanjem“, primetila je Zaharova.
Na primer Italija, po njenim rečima, „pored širokog spektra naoružanja i vojne tehnike isporučuje Kijevu i protivpešadijske mine“.

„Takvi neodgovorni potezi ne samo da povećavaju broj žrtava, između ostalog i među civilnim stanovništvom u Donbasu, produžavaju sukob, nego i nose opasnost od uvlačenja zemalja NATO-a u direktan sukob sa Rusijom. Međutim, zapadni sponzori Kijeva, među kojima je, nažalost, i Italija, ne misle da stanu nego, naprotiv, povećavaju isporuke. Očigledno, s obzirom na pristrasan stav Italije, ne možemo je razmatrati ni kao 'poštenog posrednika' ni mogućeg garanta mirovnog procesa“, poručila je Zaharova.

RUSIJA
Mario Dragi: Samo Putin može da završi sukob u Ukrajini
Komentar