DRUŠTVO

Rusija podiže manastire u Africi

Patrijaršijski egzarhat u Africi podiže manastire na tom kontinentu po uzoru na ruske, izjavio je mitropolit Klinski Leonid na pres konferenciji.
Sputnik

„Prvi poslušnici se već nalaze na teritoriji Ruske Federacije kako bi učili o istoriji našeg monaštva i naše tradicije. Zatim će, kada se vrate u afričke zemlje, po uzoru na naše manastire, graditi svoje“, rekao je on.

Konferencija je posvećena zaključcima nakon prve godine postojanja i misionarskog rada patrijaršijskog egzarhata u Africi.
Ranije je Abigejl Džepčirčir, prva monahinja iz okruga Nandi u Keniji, primljena u ženski manastir Rođenja Presvete Bogorodice. Osim toga, mitropolit je saopštio da će ženski manastir Rođenja Presvete Bogorodice i Začatjevski manastir biti prvi koji će iz Afrike primiti monahinje.
Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je 29. decembra 2021. godine doneo odluku o formiranju patrijaršijskog egzarhata u Africi sa dve eparhije - Severnoafričke i Južnoafričke.
Za patrijaršijskog egzarhata u Africi je proglašen mitropolit Klinski Leonid (Gorbačov). Povod za takvu odluku sinoda je bilo to što je patrijarh Aleksandrijski i cele Afrike Teodor priznao raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine i uneo ime njenog patrijarha Epifanija Dumenka u diptih, nakon čega se nekoliko sveštenika iz Afrike obratilo Ruskoj pravoslavnoj crkvi sa molbom da ih primi u svoju jurisdikciju.
RUSIJA
Ruska pravoslavna crkva formirala egzarhat u Africi
Komentar