MULTIMEDIJA

Ruska salata, ostrige i Pavlova: Božićni i novogodišnji obroci širom sveta

Postoji mnogo jedinstvenih poslastica, recepata i jela koje razne kulture prave i konzumiraju 31. decembra ili 1. januara kako bi donele sreću u predstojećoj Novoj godini.
Sputnik
U Španiji ljudi jedu grožđe. U Turskoj se sve vrti oko nara. Kukuruzni hleb, riba i rezanci su samo neki od primera dobre hrane koja se jede širom sveta za početak nove godine. Te tradicije u novogodišnjoj noći imaju slojevito, duboko značenje koje treba istražiti pred sezonu praznika. Ko zna, možda čak i inspirišu da započnemo novu tradiciju 2023. ili da promenimo meni za novogodišnju zabavu.
1 / 15

Božićna večera u Sjedinjenim Državama nije potpuna bez pečene ćuretine. Tradicija božićne ćurke može se pratiti od Henrija Osmog, koji je ćuretina bude osnovni obrok za svečani dan.

2 / 15

U Francuskoj su ostrige jedno od najpopularnijih jela na božićnoj trpezi.

3 / 15

Božićni puding (puding od šljiva) se služi nakon božićne večere u Britaniji i Irskoj. Takođe je popularan u Australiji i drugim mestima sa britanskim imigrantima.

4 / 15

Španski turon, nugat proizvod iz jugozapadne Evrope, popularna je poslastica tokom praznične sezone u Španiji.

5 / 15

Šaran na Badnje veče, tradicionalno jelo koje se služi u Poljskoj za večeru, Brizbejn, 2020.

6 / 15

Medenjaci su tradicionalna božićna poslastica u Letoniji, Estoniji, Finskoj i Skandinaviji.

7 / 15

Domaća poslastica Pavlova torta ukrašena semenkama nara i šlagom. Desert je poreklom iz Australije ili Novog Zelanda sa početka 20. veka. Ime je dobio po ruskoj balerini Ani Pavlovoj.

8 / 15

Božićna guska (Weihnachtsgans), tradicionalno nemačko jelo koje se priprema za Božić. To je pečena guska koja je obično punjena lukom, suvim šljivama, kestenima, jabukama i/ili urmama.

9 / 15

Autentičan i ukusan tamales od crnog pasulja sa svežim kozjim sirom, božićno jelo u Meksiku i Centralnoj Americi. Tamales je latinoamerička tradicija pripreme svinjetine i kukuruza. Pošto je kukuruz boja zlata, on takođe znači bogatstvo i prosperitet.

10 / 15

Nešto modernija verzija tradicionalnog finskog božićnog obroka joulupoita. Ova večera uključuje tepsiju od krompira, rosoli liker, losos, kavijar, haringe, masline i razne sireve. Tradicionalna božićna šunka zamenjena je verzijom od soje.

11 / 15

Tošikoši soba, novogodišnji rezanci u Japanu. Zlatari su koristili fino brašno za ovo jelo da sakupe zalutalu zlatnu prašinu ili zlatni lak, jer lako pokupi zlato. Na ovaj način se kaže da jedenje soba donosi zlato u domaćinstvo za narednu godinu.

12 / 15

Japanci ukrašavaju Tokonomu, uvučeni prostor u sobi za prijem u japanskom stilu, u kojoj su izloženi predmeti za umetničko uvažavanje, ovim hrpama moči kolača pod nazivom „Kagami moči“. Nekada su ih ljudi pravili sami, ali nedavno se prodaju upakovane u prodavnicama pirinča ili vagaši prodavnicama.

13 / 15

Ruska salata na novogodišnjem stolu. Ruska salata u Rusiji se zove Olivije, po imenu njenog tvorca – francuskog kuvara Lisjena Olivjea. Salata Olivije je tradicionalno salatno jelo u ruskoj kuhinji, koje je popularno i u drugim postsovjetskim zemljama i širom sveta.

14 / 15

Kotečino, italijanska praznična hrana, koja potiče iz Modene i obično se kombinuje sa dinstanim sočivom. Osnova tokom božićnih ili novogodišnjih večera, kotečino i zampone su praznični klasici. Upareni sa sočivom (za koje se kaže da donosi sreću) ili pire krompirom, oni su simbol drevne tradicije.

15 / 15

Božićna torta u britanskom stilu sa marcipanom i glazurom. U Engleskoj, božićni kolač je tradicija koja je započela kao kaša od šljiva. Ljudi su jeli kašu na Badnje veče, koristeći je za pripremanje stomaka nakon posta. Ubrzo je u mešavinu kaše dodato suvo voće, začini i med, pa se na kraju pretvorila u božićni puding.

Komentar