SPORT

Najveći hrvatski talenat pao na dopingu – preti mu zatvor i kraj karijere

Nemački velikan Hamburger je na svojim zvaničnim stranicama objavio da je došao rezultat B uzorka, koji je poslat na testiranje nakon što je hrvatski defanzivac Mario Vušković (21) bio pozitivan na nedozvoljene supstance posle prvog testiranja na doping.
Sputnik
Drugi test je takođe pozitivan, a Vuškoviću sada prete različite kazne, u najgorem slučaju mogući su čak kraj karijere i kazna zatvora.
Podsetimo, hrvatski reprezentativac i štoper HSV-a pao je sredinom septembra na doping-testu nakon što su u uzorku njegovog urina pronađeni tragovi eritropoetina.
Nemački fudbalski savez protiv njega je odmah pokrenuo istragu, dok je klub potvrdio da ne trenira sa ostatkom ekipe. Sportski sud DFB-a izrekao mu je privremenu zabranu.
Slučajem se bavi i državno tužilaštvo u Hamburgu, koje je već pretražilo Vuškovićev ormarić na „Volksparkstadionu“, a prema pisanju „Hamburger Morgenposta“, policija je pretražila njegov stan u Hamburgu i zaplenil mua mobilni telefon i laptop.
U HSV-u su šokirani, a iznenađen je i sam Vušković, koji ne bi ni trebao da zna šta je to EPO ni kako se našao u njegovom telu, dodajući da su rezultati njegovog testa i dalje misterija. U pitanju je hormon koji stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.
To omogućuje krvi da apsorbira više kiseonika i prema Svetskoj anti-doping agenciji (WADA), EPO je zabranjen.
Nemački „Cajt“ piše kako Vušković za ovaj prekršaj može dobiti četiri godine zabrane bavljenja fudbalom, a prema nemačkom zakonu može biti kažnjen i novčano, kao i kaznom zatvora do tri godine.
Oni navode primer Feliksa Šturma iz 2016. godine, kada je u bokserovom B uzorku pronađen i anabolički steroid, zbog čega je 2020. osuđen na tri godine zatvora zbog poreznih prekršaja, dopinga i nanošenja telesnih povreda.
Vušković (21) ponikao je u omladinskoj školi Hajduka iz Splita i važio je za velikog talenta hrvatskog fudbala. Posle sjajne sezone i pozajmice u Hamburgu, velikan sa severa Nemačke ga je otkupio ovog leta za tri miliona evra.
Pride, HSV je letos odbio ponudu engleskog Vulvsa za Vuškovića od čak 12 miliona evra.
Katar 2022
Kako je pročitana hrvatska „hobotnica“
Komentar