SPORT

Švajcarci se uplašili, Britanac će braniti „rusko zlato“

Sudbina Kamile Valijeve i zlatne medalje sa Zimskih olimpijskih igara 2022. godine biće odlučena na Sudu za sportsku arbitražu (KAS) u Švajcarskoj, iako još zvanično nije poznato ko će zastupati rusku klizačicu.
Sputnik
Krajem novembra švajcarska advokatska kancelarija „Šelenberg Vitmer“ objavila je da ne želi da zastupa Kamilu. Oni su sarađivali sa Valijevom u Pekingu, i tokom nesporazuma iz 2019. godine između RUSADA i VADA (kada su ruski sportisti bili suspendovani na dve godine).

Mediji javljaju da su Švajcarci ovog puta „odbili saradnju sa Ruskinjom“ jer ne žele da zastupaju ruske državljane u svetlu odluke švajcarskog Federalnog saveta od 24. novembra da nijedan član ne sme više da pruža pravnu pomoć ruskim građanima i kompanijama zbog situacije u Ukrajini.

Ne zna se još kako će ova odluka uticati na dalje planove Ruskinje, ali postoji mogućnost da će Britanac Grejem Artur, koji nije nepoznat u Rusiji, zastupati njene interese, prema izvorima upoznatim sa situacijom.
Artur Grejem se bavi anti-dopingom skoro 20 godina, a radio je i za Savet Evrope i UNESKO. Svoj posao definiše na sledeći način:
„Nezavistan sam advokat sa značajnim iskustvom u sportskim regulativama, anti-dopingu, nadzoru i zaštiti podataka. Obučen za procese u Engleskoj i Velsu. Većinu mog rada čini savetovanje organizacija o anti-dopingu, sportskom nadzoru i sportsko-političkim problemima. Predstavljam klijente na anti-doping ročištima pred KAS-om. Takođe, tesno sarađujem sa sportskim organizacijama“, ističe Grejem.
U svet anti-dopinga ušao je početkom 2000, pre toga je osam godina bio advokat, najpre u američkoj firmi, radio je čak i u Mikrosoftu.
Kasnije je radio kao anti-doping konsultant u Međunarodnom paraolimpijskom komitetu, Savetu Evrope, UNESKU (gde još radi), dok je u Britaniji suspendovan 2015. zbog skandala sa doktorom Markom Bonarom koji je, navodno, snabdevao zabranjenim supstancama više od 150 sportista, među kojima su i zvezde Premijer lige.
Grejem je 2019. branio ruske sportiste tokom spora sa Svetskom anti-doping agencijom.
SPORT
„Nikakav doping ne može da stvori takvu emociju!“ – Ruskinja govorila o paklu koju preživljava Kamila
Komentar