RUSIJA

Rusija: SAD u Aziji promovišu egoistične principe

Sjedinjene Američke Države otvoreno promovišu sebične pristupe u Azijsko-pacifičkom regionu, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Andrej Rudenko.
Sputnik
„Odsustvo blokova je važan faktor koji, uprkos unutrašnjim konfliktnim čvorovima, omogućava da se govori da se radi o stabilnom regionu. Evolucija međudržavnih odnosa u ovom delu sveta razvija se u poslednje vreme po drugim zakonima – integracijom i izgradnjom široke mreže multilateralnih platformi“, rekao je Rudenko na sednici međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“.
Prema njegovim rečima, Azija ostaje lokomotiva globalnog rasta.
„Ma kako bilo paradoksalno, upravo ovaj region sa njegovom, naizgled, stabilnom i predvidivom arhitekturom višestranih mehanizama sa centrom u ASEAN, jeste predmet napora geopolitičkih igrača, koji imaju za cilj da preformatiraju Aziju prema njima. Radi se o Sjedinjenim Američkim Državama i NATO, čiji je zadatak da uvezu natocentričnu bezbednosnu paradigmu, usmerenu, pre svega na obuzdavanje Kine i Rusije“, dodao je Rudenko.
On je istakao da se „u ekonomskoj sferi promovišu otvoreno egoistični pristupi, stavljena je tačka na principe tržišne ekonomije, nepovredivost svojine, poštenu konkurenciju“.
„Ideja okvirne ekonomske saradnje u Azijsko-pacifičkom regionu koju su nedavno predstavile SAD, ima konfrontacioni karakter i otvoreno je usmerena na slabljenje inkluzivnih formata, kao što je Azijsko-pacifička ekonomska saradnja (APEK)“, naglasio je Rudenko.
SAD su u maju predstavile inicijativu novog poretka trgovinsko-ekonomskih odnosa Amerike i Indo-pacifičkog regiona, „Indo-pacifička ekonomska struktura“ ili „Okvirni sporazum o ekonomskoj i trgovinskoj uticaju u Indo-pacifičkom regionu u cilju prosperiteta“, koja predstavlja sporazum, koji uključuje elemente zone slobodne trgovine, koji Vašington planira da potpiše sa zemljama saveznicama i partnerima u Aziji.
Putin: Zabrinjavajuće tendencije u svetskoj ekonomiji - pad proizvodnje i siromaštvo
Komentar