SRBIJA

Dačić na marginama Ministarskog sastanka OEBS-a sa Viktorijom Nuland i Boreljom o Kosovu i Metohiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se, na marginama Ministarskog sastanka OEBS-a u Poljskoj, sa kolegama iz Češke, Rumunije i Kanade, kao i podsekretarkom Stejt departmenta za politička pitanja Viktorijom Nuland i šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom.
Sputnik
Dačić je, u razgovoru sa Viktorijom Nuland, rekao da je Srbija spremna da razmotri sve inicijative koje dolaze od međunarodnih predstavnika po pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
„Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu, ali insistira da se sprovedu sve obaveze iz do sada postignutih sporazuma, jer u suprotnom učešće u dijalogu gubi smisao“, istakao je Dačić.
Dačić je, takođe, naveo da bi strateškim dijalogom između Srbije i SAD, koji je predložila naša strana, bila poslata snažna poruka Srbiji i njenim građanima o aktuelnim odnosima, a istovremeno bi naš bilateralni dijalog dobio jasniju strukturu.
Kako je saopštio MSP, on je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.
Ipak, napomenuo je da se Srbija protivi tome da napredak evropskih integracija Srbije bude u vezi sa napretkom u okviru dijaloga sa Prištinom, imajući u vidu da pomak u procesu ne zavisi isključivo od naše strane.
Sagovornici su se složili da rade na jačanju regionalnog mira i stabilnosti, te istakli da je konstruktivno postavljanje Srbije po pitanju svih regionalnih tema, uslovljeno ekonomskim interesima i napretkom, jer je to moguće ostvariti samo u okviru stabilnog okruženja, za šta bi bile značajne dodatne američke investicije.

Članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije

Prilikom susreta sa Boreljom, Dačić je poručio da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.
Sagovornici su razmenili mišljenje o trenutnom stanju dijaloga Beograda i Prištine i saglasili se da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.
Dačić i kanadska ministarka spoljnih poslova Menali Zoli izrazili su opredeljenost za jačanje bilateralnih odnosa s obzirom na tradiciju dugu više od 80 godina koliko je i prošlo od uspostavljanja diplomatskih odnosa.
Sa ministrom spoljnih poslova Češke Janom Lipavskim razgovarao je o produbljivanju sveukupne saradnje dve zemlje što je i, kako kaže, prioritet za Srbiju.
U kontekstu intenziviranja dinamike međusobnih poseta, sagovornici su izrazili nadu da će se uskoro realizovati zvanična poseta predsednika Češke Zemana Beogradu, navodi se u saopštenju MSP-a.
Prilikom susreta sa ministrom spoljnih poslova Rumunije Bogdanom Aureskuom zajednički je konstatovano da su odnosi između dve zemlje odlični i da među njima nema otvorenih pitanja.
O bezbednosti novinara Dačić je razgovarao sa predstavnicom OEBS za slobodu medija Terezom Ribeiro.
Ministar je istakao da je država posvećena pružanju bezbednih uslova za nesmetani rad medija.
SRBIJA
Dačićeva poruka Zapadu: Nadam se da ćete i nama aplaudirati kada kažemo Kosovo je Srbija
Komentar