SRBIJA

Dačić: Kurti živi u paralelnoj realnosti, nikakvi rokovi nigde nisu pominjani

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je povodom izjave premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija da će se sporazum Beograda i Prištine postići na proleće naredne godine, „da nikakvi rokovi nigde nisu pominjani, niti su deo nekog dogovora koji je postignut“.
Sputnik
Dačić je gostujući na Televiziji B92 izjavio da Kurti „živi u paralelnoj realnosti“.
„Za dijalog je potrebno dvoje a ponekad i troje. Ako im nije potrebna Srbija, onda ne mora da se vodi dijalog“, rekao je Dačić.
Na pitanje da li je „francusko – nemački predlog“ prihvatljiv za Srbiju, Dačić je rekao da je taj predlog mogao da bude dobra polazna osnova za postizanje dogovora između Beograda i Prištine, ako nema članstva u UN“za Kosovo.
Dačić je rekao da Kurti ne poštuje Briselski sporazum niti želi da nastavi dijalog dok se ne razgovara o nezavisnosti Kosova. Istakao je da se za to vreme Srbija svaki dan suočava sa različitim pritiscima i ucenama.
Dačić se zatim osvrnuo i na EU i njihov stav prema tzv. Kosovu, gde je rekao da ukoliko nekog prihvatite kao kandidata za članstvo u EU, to znači da ste vi njega već opredelili kao državu. Kako je rekao, mi nikada nećemo odbaciti nikakve planove, „samo smo rekli šta je za nas neprihvatljivo, a to je da Kosovo bude članica EU“.
„Zapadnjaci kažu da ne mogu da nateraju Kurtija, a kako možete nas da naterate na bilo šta?“, upitao je Dačić i dodao: „Mi nemamo većinu u EU, ali imamo pet zemalja koje ne priznaju Kosovo, imamo Mađarsku koja je rekla da neće glasati za članstvo Kosova u Savetu Evrope i EU iako su priznali tzv. Kosovo, pa da li je naš interes da mi narušavamo odnose sa tim zemljama“.
Kako je kazao, za Srbiju su Rusija i Kina zemlje broj jedan i Srbija ne treba da narušava odnose s njima, preneo je B92.
Komentar