KULTURA

Aleksandar Nevski osvojio Melburn: Srpski tinejdžer ponovo zadivljuje svet

Film mladog autora Jakova Popova iz Sremskih Karlovaca „Aleksandar Nevski“ osvojio je Nagradu za najbolji kratki animirani film na Međunarodnom filmskom festivalu pravoslavnog filma „ByzanFest“ u Melburnu, u Australiji.
Sputnik
Film „Sveta Petka – Krst u pustinji“ Hadži Aleksandra Đurovića osvojio je Nagradu za najbolji igrani film, Nagradu za režiju i Nagradu za fotografiju na festivalu „ByzanFest“.
Jakov Popov ima 18 godina i student je prve godine smera Animacija i vizuelni efekti Akademije umetnosti u Novom Sadu. Animacijom se bavi od sedme godine u porodičnom Studiju DOM iz Sremskih Karlovaca, a usavršavao se pod mentorstvom priznatih filmski stvaraoca iz zemlje i sveta.
Jakov Popov
Ovo je drugi put da je film Jakova Popova dobio nagradu. Prvi put je nagrađen 2019. za film „Presto Svetog Save“, koji je izrađen u produkciji Studija DOM iz Sremskih Karlovaca i Centra „Sveti Ćirilo i Metodije“ iz Ljubljane.
Aleksandar Nevski“ je autorski film u kojem Jakov potpisuje režiju, animaciju, dizajn likova, montažu i izradu zvučnih efekata. Film traje sedam minuta, njegova izrada trajala je godinu dana. Izrađen je u tehnici stop-moušn animacije – animacija plastelina, kao i većina Jakovljevih filmova.
Film je izrađen za potrebe Sveruskog dečijeg konkursa „Zastupnici zemlje Ruske – Zavirimo u istoriju zajedno“.
Pored nagrade na festivalu „ByzanFest“, film “Aleksandar Nevski” je u maju mesecu dobio nagradu „Zlatni Vitez“ na Međunarodnom filmskom forumu Zlatni vitez u Rusiji i prvu nagradu za animaciju na Međunarodnom omladinskom filmskom festivalu „Svet Miru“ u Rusiji.
Animirani film „Aleksandar Nevski“ Jakova Popova.
Budući da je film radio u završnoj godini srednje škole, Jakov se potrudio da u njega uloži veliki rad, kako bi film mogao prikazati kao referencu za upis na Akademiju.
Film obrađuje vanvremensku temu o borbi za istinu i pravdu, koje moraju pobediti bez obzira na snagu protivnika, a Aleksandar Nevski je istaknuti borac za navedene vrednosti.
KULTURA
Glumci iz filma „Sveta Petka – Krst u pustinji“: Kao da smo bili u milosti same svetiteljke /video/
Zbog filma malog Jakova ceo svet će čuti za Svetog Savu (video)
Komentar