RUSIJA

Zelenski: Neće biti nikakvih novih Minskih sporazuma sa Rusijom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je na samitu G20 da Kijev neće pristati na potpisivanje novih Minskog sporazuma.
Sputnik

„Neće biti nikakvog 'Minska 3' koji će Rusija prekršiti odmah nakon zaključivanja“, izjavio je ukrajinski lider tokom video-obraćanja na samitu G20.

Po njegovim rečima, Kijev ima svoj „plan za postizanje mira“ koji se sastoji od 10 tačaka. Među njima su osiguravanje nuklearne, prehrambene i energetske bezbednosti, razmena zarobljenika po formuli „svi za sve“, obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, „povlačenje ruskih snaga“, prekid borbenih dejstava.

Oglasio se portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da izjava Zelenskog o tome da neće biti novog Minskog sporazuma „apsolutno potvrđuje“ stav Kijeva da ne želi da pregovara.

U glavnom gradu Belorusije u februaru 2015. godine potpisan je dokument pod nazivom „Paket mera za realizaciju Minskih sporazuma“, koji se češće naziva „Minski sporazumi“ ili „Minsk 2“, za razliku od Minskog protokola i Minskog memoranduma, potpisanih u septembru 2014. godine. Sporazum „Minsk 2“ trebalo je da doprinese prekidu borbenih dejstava između Ukrajine i republika Donbasa, ,ali je Kijev godinama odbijao da ih realizuje. Na kraju su ukrajinske vlasti saopštile da je politički deo sporazuma neprihvatljiv, kao i da kategorički odbijaju da direktno pregovaraju sa republikama Donbasa.
Samit G20 počeo je 14. novembra na ostrvu Bali. Predstavnici rukovodstva zemalja učesnica razgovaraće o pitanjima povezanim sa prehrambenom i energetskom bezbednošću, procesom digitalne transformacije i problemima zdravstvene zaštite. Samit će trajati do 16. novembra.
SVET
London: Neprihvatljiv novi Minski sporazum, Ukrajini potrebna pobeda
Komentar