RUSIJA

Papa citirao Dostojevskog, uz nadu da je mir u Ukrajini moguć

Mir u Ukrajini je moguć, nećemo se pomiriti s ratom, izjavio je papa Franja tokom tradicionalnog nedeljnog obraćanja vernicima s prozora Apostolske palate u Vatikanu. On je pozvao katolike da nastave da se mole i da izražavaju „konkretnu solidarnost s braćom i sestrama u Ukrajini“.
Sputnik
Papa se ponovo osvrnuo na nasleđe ruskog pisca Fjodora Dostojevskog koji nas, kako je rekao, „do danas inspiriše na hrišćanstvo“.
Ovoga puta papa je citirao deo iz romana „Braća Karamazovi“ i podsetio da je Dostojevski pisao: „Ne bojte se greha ljudskog, volite čoveka i u grehu njegovom, jer ta slika božanske ljubavi i jeste vrhunac ljubavi na zemlji“.
Papa Franja je pozvao da se ulože konkretni napori da se zaštite životna sredina i živi svet na planeti.
„U vezi s tim hteo bih da podsetim na samit o klimi koji se održava u Egiptu. Nadam se da će uz hrabrost i odlučnost biti napravljeni koraci unapred na putu koji je naznačen Pariskim sporazumom“, rekao je papa.
Pre nedelju dana, vraćajući se iz posete Bahreinu, papa je rekao da voli i ruski, i ukrajinski narod i dodao da će Sveta stolica učiniti sve što može da se postigne mirovno rešenje za ukrajinsku krizu.
RUSIJA
Papa Franja priznao da voli i ceni ruski narod
Komentar