SVET

Na tragu Kleopatrine grobnice: Da li su arheolozi na pragu jednog od najvećih otkrića u 21. veku

Ako se ispostavi da novootkriveni tuneli vode do grobnice egipatske kraljice Kleopatre, biće to najveće arheološko otkriće u 21. veku, kažu arheolozi.
Sputnik
Arheolozi su u Egiptu, u blizini Aleksandrije otkrili podzemni tunel za koji se nadaju da bi ih mogao odvesti do davno izgubljene grobnice egipatske faraonke Kleopatre i njenog ljubavnika, rimskog vojskovođe Marka Antonija. Egipatsko Ministarstvo za turizam i antikvitete saopštilo je da je tunel dug 1,3 kilometra i da je na dubini od 13 metara usečen u stenu ispod drevnog hrama Tapoziris Magna. Hram je bio posvećen egipatskom bogu Ozirisu.
„Ovo je savršeno mesto za Kleopatrinu grobnicu“, rekla je dr Kejtlin Martinez, arheolog sa Univerziteta u Santo Domingu koja je vođa projekta i za Kleopatrinom grobnicom traga skoro dvadeset godina.
Pogled na Tapoziris Magnu, lokalitet u blizini današnjeg naselja Borg al Arab, oko 50 kilometara zapadno od Aleksandrije.
Iskopavanja u Tapoziris Magni otkrila su veliki verski centar sa tri svetilišta, svetim jezerom više od 1.500 predmeta, bistama, statuama, zlatnim komadima, ogromnom zbirkom novčića koji prikazuju Aleksandra Velikog, kraljicu Kleopatru i Ptolomej, dodala je ona.
„Najzanimljivije otkriće je kompleks tunela koji vode do Sredozomenog mora i potopljenih struktura“, naglasila je dr Martinez i dodala da je sledeća faza istraživanje upravo tih potopljenih struktura.
dr Kejtlin Martinez, egiptolog sa Univerziteta Santo Domingo sa ostacima maske za koju se veruje da predstavlja rimskog vojskovođu Marka Antonija u Tapoziris Magni.
Kako je navela, niz tragova ju je navelo da veruje da se u Ozirisovom hramu u Tapoziris Magni, na ušću Nila u Sredozemno more, nalazi Kleopatrina grobnica. Prema njenim rečima, Kleopatra je u svoje vreme smatrana inkarnacijom boginje Izide, dok je njen ljubavnik Marko Antonije smatran inkarnacijom Ozirisa, Izidinog supruga.
Martinezova veruje da je Kleopatra odlučila da Marka Antonija sahrani u hramu, kako bi ovaj mit bio potvrđen. Proučavajući dvadeset staroegipatskih hramova u okolini Aleksandrije, „nijedno drugo mesto, struktura ili hram ne kombinuju toliko uslova kao hram u Tapoziris Magni“, navela je ona.
Teoriju o mestu Kleopatrine grobnice, Martinezova je 2004. iznela Zahiju Havasu, čuvenom egipatskom arheologu i tadašnjem ministru za turizam i antikvitete. Poduhvat je odobren godinu dana kasnije, a sada Martinezova oseća da se približava cilju, prenosi TV Si En En.
dr Kejtlin Martinez i dr Zahi Havas na lokalitetu Tapoziris Magna.
Dosadašnja iskopavanja otkrila su i hram posvećen Izidi, što je, prema tvrđenju Martinezove, još jedan od znakova da se izgubljena grobnica nalazi u blizini, a to potvrđuje i novootkriveni tunel.
Sada je na početku novog poduhvata - podvodnih iskopavanja jer se delovi Tapoziris Magne nalaze pod vodom zbog najmanje 23 zemljotresa koji su taj deo mediteranske obale pogodili između 320. i 1303. godine.
Iako je, kako kaže, prerano da sa sigurnošću govori o mestu gde je Kleopatra sahranjena, Martinezova gaji velike nade u potvrdu svoje teorije, a ako tuneli zaista vode do grobnice najpoznatije egipatske kraljice, biće to, kako je rekla, najvažnije otkriće veka, kakvo arheologija nije zabeležila u prethodnih 100 godina, od otkrića grobnice faraona Tutankamona.
Deo statue od alabastera koja predstavlja Kleopatru, pronađena u Tapoziris Magni.
Kleopatra je Egiptom vladala između 51. i 30. godine pre nove ere i bila je u ljubavnim vezama sa rimskim vojskovođama Julijem Cezarom i, nakon njegove smrti, Markom Antonijem. Njen lik ovekovečio je Vilijam Šekspir u drami „Antonije i Kleopatra“, a u čuvenom filmu „Kleopatra“ 1963. lik egipatske kraljice tumačila je Elizabet Tejlor.

Pročitajte još:

Čuveni egiptolog o piramidama u Bosni, novim otkrićima i svetskim liderima (video)
„Na tragu smo Kleopatrine grobnice u Aleksandriji“
Komentar