RUSIJA

Rusija nezadovoljna radom Organizacije za zabranu hemijskog oružja

Rusija je izrazila nezadovoljstvo radom Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) na temu sirijskog hemijskog dosijea, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.
Sputnik
„I dalje smo veoma nezadovoljni metodom rada sekretarijata OZHO, koji se u svojim istragama oslanja na informacije izvora koji predstavljaju opoziciju sirijskoj vladi, prikuplja njihove izjave iz daljine i na osnovu njih donosi zaključke u stilu - vrlo verovatno i tu beletristiku smatra nepobitnim dokazima“, rekao je Poljanski na sednici Saveta bezbednosti UN o Siriji.
On je podvukao, da te metode nisu toliko neubedljive, već da direktno narušavaju principe OZHO. Optužio je organizaciju da primenjuje dvostruke standarde i za neefikasnost retrospektivnih istraživanja. Predstavnik Rusije je podvukao da će, u slučaju da se ne poradi na greškama, degradacija OZHO biti nepovratna.
Tokom aprila 2017. godine je sirijska opozicija saopštila da je 80 ljudi poginulo i 200 ranjeno u napadu hemijskim oružjem na grad Han-Šejhun u provinciji Idlib. Za napad je optužena sirijska vojska, koja je odbacila optužbe i odgovornost prebacila na militante i njihove pokrovitelje. SAD nisu pokazale dokaze o krivici sirijske vojske i nisu se obazirale na pozive Rusije da sprovede detaljnu istragu, izvršile su napad na sirijsku vojnu bazu Šajrat u noći 7. aprila.
Zapad je optužio Damask za hemijski napad na sirijski grad Duma u Istočnoj Guti, koji je, navodno, bio 7. aprila 2018. godine i pretio vojnim napadima.
SVET
Ruski centar: Teroristi u Siriji spremaju provokacije, cilj - da budu optuženi Damask i Rusija
Komentar