REGION

Crna Gora šalje vojnike u sastav borbene trupe NATO na istoku Evrope

Crnogorski vojnici će do kraja januara ući u sastav borbene trupe NATO alijanse na istoku Evrope, u skladu sa odlukom Skupštine te zemlje, rekao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević.
Sputnik
Ojačani pešadijski vod crnogorske vojske, sa ne više od 40 vojnika, biće upućen u Bugarsku, rekao je general Lazarević, prenosi RTCG.
Crnogorski general navodi da je u pitanju „opasan zadatak“ jer postoji mogućnost da te trupe budu upotrebljene u potencijalnom sukobu NATO sa Rusijom.
„Za izvršenje zadataka nam je potreban poligon, mi ćemo ići sa oklopnim vozilima i imamo odgovornost prema Alijansi da u potpunosti uputimo spremne vojnike, zato nam je potreban poligon. Za ovaj prvi kontingent će se koristiti poligon neke od susednih zemalja, mislim da će to biti u Severnoj Makedoniji", kazao je Lazarević i istakao da „državno rukovodstvo neće dozvoliti da naši vojnici odu nespremni na zadatak“.
General kaže i da se traži prostor za drugi poligon, koji bi bio u Crnoj Gori i na kom bi se izvodile vežbe.
„Članstvo u NATO spas je za Crnu Goru i to podrazumeva određene obaveze. Jedna od tih obaveza su vežbe, kada se sinhronizuju aktivnosti različitih armija ili naše“, naveo je crnogorski načelnik Generalštaba.
Trenutno su u Crnoj Gori pripadnici kraljevskog marinskog korpusa Velike Britanije, kaže Lazarević
„To je počast za našu vojsku. Računam da će vežba u maju, sa oko 500 vojnika članica NATO-a, biti realizovana na poligonu“, poručio je Lazarević.
REGION
Peticiju da Sinjajevina ne bude vojni poligon potpisalo preko 22.000 građana
Komentar