REGION

Inspekcija naložila uklanjanje spomen-ploče „žrtvama velikosrpske agresije“ u Morinju kod Kotora

Uprava za inspekcijske poslove donela je rešenje o uklanjanju spomen-ploče na objektu bivšeg logora JNA u Morinju, koju su crnogorski ministri odbrane i spoljnih poslova, Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim zvaničnicima, otkrili 10. oktobra. Najavljeno je i da će predmet biti dostavljen i nadležnom tužilaštvu.
Sputnik
Inspektor za oblast kulturnih dobara i kulturne baštine 12. oktobra je izašao na lice mesta i sačinio službenu zabelešku, ali i izvršio inspekcijski nadzor u opštini Kotor, nakon čega je konstatovao da za postavljanje spomen-obeležja u Morinju ne postoji neophodna dokumentacija, odgovoreno je Danu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Nema dokumentacije za postavljanje spomen-ploče

Iz te Uprave navode da je nadležna inspektorka konstatovala da se na lokaciji Centar Morinj, Kotor nalazi ploča posvećena zarobljenim hrvatskim civilima i braniocima, a koja su potpisala crnogorska ministarstva odbrane i vanjskih poslova. Obavljen je i nadzor u opštini Kotor, kom zbog zauzetosti nisu prisustvovale sekretar za kulturu Tatjana Kriještorac i predsednica SO Kotor Maja Mršulja, ali su dostavile pisane izjave u kojima su konstatovale da ne poseduju nijedan dokument u vezi sa tim slučajem, niti su se odbornici SO Kotor izjašnjavali o postavljanju ploče, kako to zakon nalaže.
Inspektorki je u opštini data na uvid dokumentacija, prepiska sa Centrom za žensko i mirovno obrazovanje „Anima“, za koje je utvrđeno da nisu relevantni za donošenje odluke.
„S obzirom na to da nije bilo neophodne dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obeležja koji usvaja Skupština opštine Kotor, niti saglasnosti Vlade Crne Gore, jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka, postupajuća inspektorka je nakon sačinjenog zapisnika, koji je opštini Kotor uručen 17. oktobra, donela rešenje o uklanjanju ploče u roku od tri dana“, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove.

Predmet će biti prosleđen tužilaštvu

Iz inspekcije dodaju da je inspektorka poslala zahteve ministarstvima odbrane i vanjskih poslova da se izjasne na osnovu kog akta su postavili ploču u Morinju. Posle tog izjašnjenja, objedinjena dokumentacija biće prosleđena tužilaštvu na procenu da li ima krivičnog dela.
Podsetimo, građani su protestovali protiv postavljanja ove ploče i čak blokirali put uoči ceremonije otkrivanja.
Na ploči je naveden tekst u kom stoji da je „tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku ovde bio logor za zatočene hrvatske civile i branioce“.
REGION
Osramoćeno ime Crne Gore: U Morinju negoduju zbog sporne spomen-ploče i poručuju – biće uklonjena
Komentar