RUSIJA

Pregovori Rusije i Turske o gasnom habu — već sledeće nedelje

Pregovori delegacija Turske i Rusije o uspostavljanju gasnog haba, koji je predložio ruski predsednik Vladimir Putin, počeće sledeće nedelje, a lokacija pregovora biće određena ubrzo, navodi za Sputnjik diplomatski izvor iz Ankare.
Sputnik
Izvor dodaje da će ruskom lideru i lideru Turske Redžepu Tajipu Erdoganu koji lično kontrolišu proces, biti dostavljen detaljan izveštaj o rezultatima pregovora.
Prema njegovim rečima, zbog toga se očekuje da dvojica lidera nastave komunikaciju telefonom.
Juče je i direktor ruskog gasnog koncerna „Gasprom“ Aleksej Miler izjavio da će dijalog Moskve i Ankare o predlogu Rusije da se uspostavi gasno čvorište u Turskoj početi bukvalno već sledeće sedmice.
Ruski lider je turskog kolegu informisao o ideji uspostavljanja gasnog haba u Turskoj, o kojoj je bilo reči na dvodnevnom skupu „Ruska energetska nedelja" u Moskvi.
Putin je tokom jučerašnjeg sastanka s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Astani, na marginama Samita o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji izjavio da bi gasni hab u Turskoj mogao bi biti ne samo platforma za isporuke tog energenta, nego i za utvrđivanje njegove cene bez ikakve političke obojenosti.

Moguć produžetak „prehrambenog sporazuma“

Isti izvor je naveo i da se vode pregovori o produženju roka važenja „prehrambenog sporazuma “ i da postoji nada u konsenzus.
„Prehrambeni sporazum “ ističe 19. novembra.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
EKONOMIJA
Novi Putinov potez koji bi mogao potpuno da preokrene svetski energetski rat
Komentar