REGION

Uprkos negodovanju mještana Morinja otkrivena spomen ploča /foto/

Uprkos negodovanju mještana Morinja koji su blokirali put do nekadašnjeg logora otkrivena je spomen ploča. Ploču su otkrije delegacije Crne Gore i Hrvatske ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim kolegama Tomom Medvedom i Goranom Grlićem Radmanom.
Sputnik
Na ploči piše da je “tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku” na tom mjestu bio logor, takozvani Centar Morinj te da je posvećen zatočenim hrvatskim civilima i braniocima.
“Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživjeli zatočenici. Da se nikada ne ponovi”, piše na ploči koju potpisuju ministarstva odbrane i vanjskih poslova.
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zahvalio je žrtvama i braniteljima, kao i crnogorskim ministrima. Napomenuo je da su mnogi nakon zatočeništva umrli od posljedica, a mnogi ih trpe i danas, vidljive ili nevidljive.
“Za nas su iznimno važna pitanja posljedica velikosrpske agresije, a posebno rješavanje pitanja nestalih osoba. Republika Hrvatska traži njih 1.830 i ovdje iz Crne Gore 12 nestalih osoba”, kazao je Medved.
Rekao je da za zločin ne postoji opravdanje ni izgovor.
“Ne možemo izbrisati bol niti ćutati o logoru”, kazao je on.
Delegacija Hrvatske dočekana je u Morinju s negodovanjem mještana koji se protive otkrivanja spomen ploče na lokaciji gdje je nekada bio istražni zatvor. Uprkos blokadi, na ceremoniju je stigla i delegacija Crne Gore. Ona je kazala da je situacija tenzična i da skup obezbjeđuje veliki broj policajaca.
Mještani Morinja onemogućavali su jutros konvoju Vojske Crne Gore da prođe ka logoru Morinj, gdje ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim kolegama otkrivaju spomen ploču žrtvama.
Mještani Morinja saopštili su da se najoštrije suprotstavljaju postavljanju bilo kakvih obilježja na objektima bivših kasarni u Morinju, "a koje su u vrijeme ratnih dešavanja '90-tih služile kao sabirni centri za isleđivanje, a nikako kao koncentracioni logori kakvima se danas žele predstaviti". Službenici Uprave policije pregovarali su sa građanima da omoguće prolaz Vojsci.
“Politikantske odluke i činjenja ostavljamo onima koji su za to plaćeni, a jedino što mi mještani želimo je to da se skine ljaga sa našega mjesta, i to je jedini razlog zašto ne dozvoljavamo da se nikakve table sa gnusno lažnim kvalifikacijama postavljaju nigdje na teritoriji naše mjesne zajednice”, saopštili su mještani Mjesne zajednice Morinj.
Komentar