SRBIJA

Nepristojna ponuda za samoukidanje Srbije

Nemačko-francuski predlog po kom bi Srbija pristala da tzv. Kosovo uđe u Ujedinjene nacije a da zauzvrat dobije navodno brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist je nepristojna ponuda koja bi dovela do samoukidanja Srbije, smatra dr Stevan Gajić iz Instituta za Evropske studije.
Sputnik
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je suština zahteva da Srbija dozvoli da tzv. Kosovo uđe u sve međunarodne organizacije i UN, a dobila bi navodno brzi ulazak u EU i verovatno značajnu ekonomsku korist.
Gajić upozorava da je Jugoslavija pravno prestala da postoji kad se Beograd složio da Slovenija ode, a to je bilo samo otvaranje daljeg raspada bivše države.
„To je bio jedan šav koji se rasparao i danas očigledno postoji želja naših neprijatelja da se i Srbija dodatno iscepa. Dakle, proces jugoslovenskog rastakanja nije gotov i naravno da je preduslov da se Srbija sama složi sa svojim samoubistvom“.
Prema njegovim rečima, iluzorno je bilo očekivati da će Srbija postati članica Evropske unije još od 2008. godine „zbog svetske ekonomske krize i priznavanja Kosova“.
„S druge strane, kakvi bismo ljudi bili ukoliko bismo želeli da idemo u taj 'klub', u tu 'porodicu' u kojoj smo, u najboljem slučaju, građani drugog reda. To je jedno potpuno samoponištavanje i mislim da je fizička okupacija bolja od takve vrste samookupacije i jedne vrste ultimativnog čina poniženja i izdaje“, zaključio je Gajić.
SRBIJA
Predsednik o predlogu Nemačke i Francuske: Priština ne može u UN
Komentar