RUSIJA

„Moldovagas“ spreman za pregovore radi regulisanja istorijskog duga prema „Gaspromu“

Kompanija „Moldovagas“ spremna je da u najskorije vreme započne pregovore sa akcionarima u cilju regulisanja spornih tačaka radi regulisanja istorijskog duga prema „Gaspromu“, izjavio je direktor kompanije Vadim Čeban.
Sputnik

„AD ‘Moldovagas’ će kao i pre uložiti sve napore kako bi u oktobru ispunila ugovorne obaveze prema JAD 'Gasprom'. Bez obzira što nije izvršena revizija ovog duga, AD ‘Moldovagas’ je spremna da u najskorije vreme obavi pregovore sa glavnim akcionarima preduzeća i iznese konkretne predloge za regulisanje spornih pitanja“, napisao je Čeban na Telegram kanalu.

Prethodno je „Gasprom“ saopštio da zadržava pravo da potpuno obustavi isporuke gasa Moldaviji, ukoliko ta zemlja ne izvrši plaćanje do 20. oktobra, kao i zbog grubog kršenja rokova za zaključenje sporazuma o regulisanju istorijskog duga AD „Moldovagas“.
U saopštenju „Gasproma“ se ističe da Moldavija tokom 2022. godine kontinuirano krši rokove za plaćanje ruskog gasa i da sve do sada zbog stava te zemlje nije regulisano pitanje istorijskog duga, što povlači za sobom rizik od raskida ugovora u bilo kom momentu.
Ruska kompanija je istovremeno naglasila da se uvek s razumevanjem odnosila prema molbama moldavske strane, potvrđujući svoju usmerenost na dugoročnu i uzajamno korisnu saradnju.
Moldavske vlasti su se oktobra prošle godine dogovorile s „Gaspromom“ o nastavku ugovora za isporuku gasa republici pod uslovom da se izvrši revizija dugovanja kompanije „Moldovagas“ 2022. godine. „Gasprom“ je saopštio da je uzimajući u obzir situaciju u Moldaviji bilo odlučeno da se ugovor potpiše praktično pod uslovima moldavske strane, ali uz uslov da se blagovremeno u potpunosti izmire tekuća plaćanja.
Prema rečima zamenika premijera Moldavije Andreja Spine, isporuke gasa ovog oktobra biće smanjene za 30 odsto i iznosiće 5,7 miliona kubnih metara dnevno. Kasnije je „Gasprom“ potvrdio da je u mogućnosti da Moldaviji isporuči samo 5,7 miliona kubnih metara gasa dnevno, pošto Ukrajina toj kompaniji ne pruža usluge tranzita u potpunosti.
RUSIJA
Rusija dokazala da je pravi prijatelj Moldaviji: Zahvaljujući „Gaspromu“ Kišinjev dobija grejanje
RUSIJA
Moldavija će kupovati ruski gas po duplo nižoj ceni od tržišne, nema političkih uslova
Komentar