REGION

Abazović: Neću podneti ostavku, važno je da Đukanović više ne kontroliše procese u državi

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je da neće podneti ostavku. To je njegov komentar na privođenje direktora Uprave prihoda i carina Rada Miloševića i sumnje tužilaštva da jedan kamion sa cigaretama namenjenim uništavanju nije stigao na lokaciju. Abazović je govorio i o trenutnoj političkoj krizi u zemlji.
Sputnik
„Neću podneti ostavku jer su rezultati koje Vlada ostvaruje enormni, pogotovo u borbi protiv organizovanog kriminala, izjavio je on, nakon svečanosti povodom Dana unutrašnjih poslova.

Prljava kampanja

On je dodao i da se aktivnosti na suzbijanju šverca cigareta nastavljaju bez ikakvih restrikcija, kao i da daje punu podršku specijalnom državnom tužiocu, Specijalnom policijskom odeljenju, svim drugim organima koji učestvuju u akcijama.
„Uništavanje robe, konkretno ovde zaplenjenih cigara, je uništavanje finansijskih resursa organizovanih kriminalnih grupa. I oni će sada na sve načine, prije nego što se roba uništi, verovatno nastaviti pokušaje da deo robe nekako spasu, vrate u svoje vlasništvo“, kazao je Abazović.
On je naveo da je monitoring koji se vršio i za taj transport višestruki i da nije samo jedna služba uključena.
REGION
Đukanović ponovo za skraćenje mandata Skupštini; Abazović: Smena Đukanovića logičan sled događaja
„Ko je uradio propust neka utvrđuju nadležni organi, nema nikakve selektivnosti. Ne može da postoji nikakva tolerancija vezano za aktivnosti koje su do sada bile. Mi nastavljamo, pozivam organe da sve odrade kako treba i videćemo šta će biti ishod“, rekao je Abazović.
Upitan da li veruje da je kamion zaista pošao negde drugde, Abazović je kazao da želi da vidi gde je taj kamion, to isto treba da utvrde organi, ako nije otišao na pravo mesto.
„Dobra je stvar što se na više načina vrši nadzor i da imamo podršku međunarodnih partnera i oko ovih aktivnosti. Ne bi čekali 2022. godinu da se suzbija šverc cigareta da je neko prethodnih decenija radio svoj posao“, istakao je Abazović.

Nikome se ne crta meta

Prema njegovi rečima, logično je da organ kao Uprava prihoda i carina ima i ljude koji su sa druge strane, isto kao i Uprava policije, tužilaštvo.
„To što je radio SDP i DPS, takav sistem nekažnjivosti, to je završeno. Ne možemo više da imamo sistem u kojem će bez ikakve kazne da se dešavaju prestupi“, dodao je Abazović.
Abazović je naveo da bi voleo da se činjenično sve potkrepi, dodajući da će to da podrazumeva snošenje adekvatnih posledica.
REGION
Abazović: Smenile su me političke struje organizovanog kriminala
Upitan o komentarima Predraga Boškovića i Raška Konjevića da se njima crtaju mete, Abazović je kazao da se njima ne crtaju mete.
„Oni su to radili u kontinuitetu, da nijesu to bi bila stvar koja je već rešena. Oni stoje politički iza toga“, istakao je Abazović i dodao da je razlika između njega i njih je što on ne stoji u zaštiti bilo koga.
„Neka kažu ko stoji iza šverca cigareta. Ja ne stojim iza bilo koga, to je velika razlika, oni nikad nijesu ništa uradili povodom toga, a naši rezultati su zavidni“, naveo je Abazović.

„Važno je da Đukanović više ne kontroliše procese u državi“

Abazović je istakao da očekuje da u narednih 20 dana, koliko je ostalo do lokalnih izbora, gro kampanje bude protiv njega. Abazović je kazao da je predsednik države Milo Đukanović prihvatio tezu da ne može da raspusti Skupštinu.
„Važno je da Đukanović više ne kontroliše procese u državi“, naglasio je Abazović.
Upitan šta će preduzeti ako se mandat ne dodeli Miodragu Lekiću, Abazović je rekao da postoje još neke vrste mogućnosti koje 41 poslanik može da preduzme.
„Postoje izmene i dopune zakona i da vidimo kako da izađemo iz pravnog galimatijasa. Moj apel prema skupštinskoj većini je da imamo inicijativu za izbor četiri člana ustavnog suda, na taj način bi ih matirali“, rekao je Abazović.
REGION
Abazović: Đukanović nema pravne mogućnosti da raspusti Skupštinu
REGION
Đukanović tvrdi da je Abazović izvođač radova imperijalne Rusije i Velike Srbije
Komentar