RUSIJA

Kremlj: U incidentu na „Severnim tokovima“ mogla učestvovati neka država

Veliko uništavanje na „Severnim tokovima“ govori o tome da teško da je takva akcija mogla da se sprovede bez učešća neke države, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Sputnik
Upitan da li je ono što se desilo sa gasovodima međunarodni teroristički akt sa stanovišta Rusije, Peskov je rekao da je reč o incidentu i da se za sada ne može dati jasnija kvalifikacija.
„Ali razmere oštećenja ukazuju da je to zaista bila neka vrsta takvog akta – naravno, veoma je teško zamisliti da bi se takav teroristički akt mogao dogoditi bez umešanost neke države“, odgovorio je Peskov.
On je dodao da je u zoni havarije na gasovodu u Baltičkom moru bilo mnogo više vojnih aparata NATO-a nego ruskih.
„To područje je Baltičko more. Tamo je viđeno mnogo više letećih, plutajućih i drugih morskih objekata koji pripadaju zemljama NATO-a. Stoga su to potpuno glupe vesti koje su, da kažemo, angažovane“, ocenio je Peskov, komentarišući informaciju „Si-En-Ena“ koji je, pozivajući se na obaveštene izvore, javio da su predstavnici evropskih bezbednosnih službi pratili ruske ratne brodove i podmornice u zoni curenja gasovoda „Severni tok“.

Incident na gasovodima

U ponedeljak su se istovremeno dogodili incidenti na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu. Prema informacijama vlasti Danske i Švedske, otkrivena su dva curenja gasa na „Severnom toku“ i jedno na „Severnom toku 2“ kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu.
Ruska strana zvanično je zatražila informacije od Danske o vanrednoj situaciji na „Severnom toku“ čim se saznalo za incident. Danske vlasti su obavestile Rusiju o eksplozijama na mestu curenja gasa. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, izvestio je da je vanredna situacija na gasovodima neviđena i da je nemoguće proceniti vreme popravke.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
O tome ko je izvršio diverziju na ruskim gasovodima u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
RUSIJA
NATO ima podvodne robote koji mogu da izvrše diverziju na „Severnom toku“
Komentar