Specijalna operacija u Ukrajini

Vlasti Hersonske oblasti pozvale Putina da podrži izbor stanovnika da se prisajedine Rusiji

Vlasti Hersonske oblasti pozvale su predsednika Rusije Vladimira Putina da podrži izbor stanovnika ovog regiona za samoopredeljenje i pridruživanje Ruskoj Federaciji, navodi se u saopštenju šefa regionalne administracije Vladimira Saljda na Telegramu.
Sputnik
„U ime javnosti i stanovnika Hersonske oblasti, shvatajući viševekovnu istorijsku i neraskidivu vezu sa višenacionalnim narodom Ruske Federacije, u cilju utvrđivanja međunarodnog pravnog subjektiviteta, molimo Vas, poštovani Vladimire Vladimiroviču, ukoliko se na referendumu donese odluka da podržite izbor stanovnika Hersonske oblasti o samoopredeljenju i pridruživanju Ruskoj Federaciji“, rekao je Saljdo.
Prema njegovim rečima, odluka o raspisivanju referenduma u ​​Hersonskoj oblasti doneta je u okviru normi o pravu naroda na samoopredeljenje i u vezi sa neonacističkom politikom rukovodstva Ukrajine prema stanovnicima regiona, upotrebom vojnih snaga, uništavanjem civilne infrastrukture, kršenjem prava i sloboda priznatih Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, pre svega, prava na život i zdravlje, što je dovelo i dovodi do pogibije civilnog stanovništva Hersonske oblasti“, ​​ističe se u saopštenju.
Ranije su DNR, LNR, Hersonska i Zaporoška oblast objavile da će održati referendum o ulasku u sastav Rusije. Referendumi će biti održani od 23. do 27. septembra.
Komentar