Specijalna operacija u Ukrajini

Rosatom: Međunari eksperti znaju ko gađa Zaporošku nuklearku, ali su pod političkim pritiskom

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) odlično znaju ko granatira Zaporošku nuklearnu elektranu, oni iz atomske centrale prenose neophodne informacije u Beč, u sedište agencije, ali se zatim u saopštenja IAEAdodaje politički činilac, izjavio je generalni direktor ruske državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov.
Sputnik
„Oni su pismeni i obrazovani ljudi, odlično razumeju šta se zaista događa, odakle ti projektili dolaze“, rekao je Lihačov za televizijski kanal „Rusija 1“.
Zaporoška nuklearka nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i po kapacitetu. Od marta je pod zaštitom ruske vojske. Ukrajinska vojska redovno granatira Energodar, okolna sela i teritoriju Zaporoške nuklearke.
Početkom septembra u Zaporošku nuklearnu elektranu stigla je misija Međunarodne agencije za atomsku energiju, predvođena Rafaelom Grosijem. Nakon posete članovi misije su objavili izveštaj u kojem je potvrđena činjenica granatiranja nuklearke.
Prošlog četvrtka savet agencije je usvojio rezoluciju u kojoj je zatražio od Rusije da „pod hitno prekine dejstva protiv Zaporoške nuklearke“. Za rezoluciju je glasalo 26 članova saveta, dva su bila protiv, a sedmoro uzdržano. U toj rezoluciji nema ni reči o sistematskom granatiranju atomske centrale.
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska uspešno odbila sve napade ukrajinskih snaga u Hersonskoj oblasti
Komentar