DRUŠTVO

Konfuzija za srpsku decu: Biolozi brane lekciju da đak odlučuje da li je dečak ili devojčica

Nakon što je Nacionalni prosvetni savet (NPS) uputio svim relevantnim institucijama poziv da preispitaju sadržaj udžbenika iz biologije za osnovne škole u kojima se govori o rodnom identitetu, oglasilo se Srpsko biološko društvo (SBD) sa zaključkom da sporna lekcija u potpunosti odgovara prihvaćenim naučnim stanovištima i tumačenjima stručnjaka.
Sputnik
U obradi polnog i rodnog identiteta, pored razvijanja tolerancije i prihvatanja različitosti, učenicima treba pružiti širu perspektivu genetičke varijabilnosti, kao prirodnog fenomena, koja ne daje osnove za predrasude, stereotipe, diskriminaciju i nasilje, navodi se u delu dopisa koji je Srpsko biološko društvo uputilo Nacionalnom prosvetnom savetu.
Dok ideologija roda zauzima sve veću ulogu na Zapadu i predstavlja ključan segment u odgoju dece, šireći se kroz sve društvene pore, njeni principi još nisu prihvaćeni svugde u svetu. Ideja slobodnog i svojevoljnog odabira muškog, ženskog ili nekog trećeg roda danas se prepušta deci, predstavljajući se u određenim stručnim krugovima kao aksiom zasnovan na hormonskim činjenicama.
Ipak, mnogi psiholozi, psihijatri, psihoterapeuti, ali i medicinski stručnjaci smatraju da ona nema toliko dodirnih tačaka sa naukom, koliko ima veze sa nametnutom doktrinom i ideologijom koja se širi sa Zapada.

Čovek je više od hormona

Aleksandra Janković, klinički psiholog iz Kliničkog centra Srbije, strahuje da bi ovakve poruke u udžbenicima unele veliku konfuziju kod dece, a posebno adolescenata, budući da bi pored svih pitanja i nedoumica koje njihov uzrast sa sobom nosi bili primorani i da se sami „rodno odrede“.
Ovakva preporuka može jako iskomplikovati čitavu situaciju pošto se adolescenti često pitaju „šta sam ja“, „da li nešto na meni i mom telu ne valja“ i prolaze kroz niz promena koje rezultiraju psihološkim saznanjima. Ove preporuke bi bile dobre ukoliko bi isključile bilo kakvu diskriminaciju drukčijih osoba, osoba sa drukčijim opredeljenjem i prosto senzibilizovale mlade da ne budu agresivni i surevnjivi prema svojim vršnjacima i starijima koji imaju drugu vrstu orijentacije. Međutim, mladi prvo moraju da utvrde ko su oni sami, izjavila je Jankovićeva za Sputnjik.
Lanac DNK
Mišljenje Aleksandre Janković jeste da, iako biologija jeste egzaktna nauka, u ovakvoj vrsti rasprave bi morali, uz biologe, biti uključeni psiholozi, sociolozi, socijalni radnici i pedagozi, „ jer je čovek malo više od hormona“.

Stav Crkve

O ovoj temi nedavno se oglasio i Patrijarh Srpski Gospodin Porfirije kada je izjavio da se Crkva oštro protivi bilo kakvoj vrsti diskriminacije ili nasilja nad ljudima drugačijih uverenja i vrednosti, ali da je nedopustivo i pre svega štetno uvoziti i kalemiti tuđe ideje u srpsko društvo.
Patrijarh Porfirije
Danas smo suočeni sa talasima, sa cunamijem i najezdom mnogih novih sistema vrednosti, koji se nasilno, agresivno, ili, pak, mekom moći i nevidljivim radovima ispod radara, nameću sa ciljem da uruše svaki postojeći prirodni ili civilizacijski poredak. Da uspostave, rekli bi obrazovani ljudi, novu paradigmu. Nova pravila. U tom vrtlogu, namera je da se poruše identitetski temelji i stubovi pojedinca i zajednice. Da sve postane relativno, krhko i fluidno, kao da hoće da nam kažu da sve što smo do sada znali više odjedanput ne važi, i da smo hiljadama godina živeli pogrešno, izjavio je Patrijarh.
Komentar