RUSIJA

Započeta procedura prijema Belorusije u ŠOS, Iran potpisuje memorandum o partnerstvu

Predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev saopštio je danas, otvarajući sastanak šefova država-članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u uzbekistanskom gradu Samarkandu, da je započeta procedura prijema Belorusije u tu organizaciju, kao i da će Iran danas potpisati memorandum o statusu zemlje-partnera u dijalogu ŠOS-a.
Sputnik
Mirzijojev je dodao da je Uzbekistan pripremio više od 40 sporazuma i odluka za samit Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).
„Zahvaljujući zajedničkim naporima, pripremili smo solidan paket dokumenata za potpisivanje – više od 40 sporazuma i odluka ", rekao je Mirzijojev.
Prema njegovim rečima, ŠOS se zalaže za vanblokovske principe, što omogućava širenje sastava organizacije.
Predsednik Uzbekistana je, takođe, naglasio da je došlo vreme da se razgovara o jačanju antiterorističkih struktura ŠOS-a i saradnje u oblasti prehrambene bezbednosti, kao i da je neophodno napraviti strategiju delovanja organizacije do 2040. godine.
ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Njene članice su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a partnerske zemlje – Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.
Na samitu ŠOS-a u Dušanbeu u septembru 2021. godine pokrenuta je procedura za prijem Irana u organizaciju i dodeljivanje statusa partnera u dijalogu Egiptu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. Ove godine Belorusija je zvanično podnela zahtev za ulazak u ŠOS kao punopravna članica.
RUSIJA
Putin na Samitu ŠOS, održava se sastanak u užem formatu /video/
Komentar