REGION

Komšić optužio Milanovića i Dodika da mrze islam

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je u to telo izabran glasovima Bošnjaka, optužio je danas srpskog kolegu u Predsedništvu Milorada Dodika i predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da „mrze islam i islamski svet“ i da, kako tvrdi, „oni muslimane doživljavaju kao ljude drugog reda“.
Sputnik
Komentarišući navodnu izjavu Milanovića „da se u Srebrenici nije dogodio genocid“ i današnju izjavu Dodika da muslimanska i hrišćanska zajednica nigde u svetu ne mogu da žive harmonično i da je BiH primer za to, Komšić kaže da se „suština odnosa Milanovića i Dodika, uključujući i njihovo tajno i polutajno sastajanje, kao i njihovo negiranje genocida u Srebrenici, svodi na Dodikovu rečenicu „da postojanje BiH ignoriše da u današnjem svetu hrišćanska i muslimanska populacija nigde ne mogu da žive harmonično, kao i to da Bosna i Hercegovina potvrđuje tu činjenicu da muslimanska i hrišćanska zajednica ne mogu da žive zajedno“.
„Iz te rečenice je provalio sav neofašizam i neonacizam sa kojim se obračunavamo već godinama“, rekao je Komšić, preneo je portal Radio Sarajeva.
Kao drugu bitnu karakteristiku, kako je naveo, „međusobne ljubavi Dodika i Milanovića“, prema Željku Komšiću je njihova „očigledna mržnja prema islamu i islamskom svetu“.
„Oni muslimane jednostavno doživljavaju kao ljude drugog reda. Međutim, Bosna i Hercegovina i njeni ljudi su ispratili mnoge fašiste u istoriji. Bosna i Hercegovina stoji i danas gde je uvek bila sa svim svojim narodima i religijama, i jedino je izvesno da će tako ostati i u budućnosti“, naveo je Komšić.
Milanović, koji je kopredsedavao nedavnim samitom Brdo-Brioni, sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom dočekivao je lidere zemalja Zapadnog Balkana i tom prilikom se od trojice članova Predsedništva BiH samo sa Dodikom pozdravio srdačno i zagrlio ga. Sa Šefikom Džaferovićem se rukovao, kao i kratko, gotovo usputno, sa Komšićem.
Neprijateljstvo prema Zoranu Milanoviću, Komšić i Bošnjaci koji se zalažu za unitarnu BiH, iskazuju i zbog njegovog zalaganja za puno poštovanje Dejtonskog sporazuma u kojem, između ostalog, stoji da u BiH žive tri konstitutivna, ravnopravna naroda - Bošnjaci, Srbi i Hrvati, prenosi Tanjug.
Milanović se i danas našao na udaru sarajevskih medija i pojedinaca, ne samo bošnjačkih, zbog toga što je, kako je preneo sarajevski portal Kliks, po povratku iz Jajca, juče bio na Dodikovom imanju, gde se zadržao gotovo tri sata.
REGION
„Srebrenica nije isto što i Holokaust i Jasenovac“: Hrvatski predsednik na meti zbog izjave
REGION
Turkovićeva uputila demarš Hrvatskoj zbog Srebrenice
Komentar