SRBIJA

Vučić prihvatio predlog opozicije i najavio novi potez za Kosovo po povratku iz Njujorka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će po povratku iz Njujorka organizovati sastanke sa predstavnicima SANU, Nacionalnog konventa, vladikama SPC, kao i sa predstavnicima ostalih institucija na kojima će se razgovarati o KiM.
Sputnik
„Nemam problem, pozvaću predstavnike svih ovih institucija i organizacija, da vidimo da li možemo da se dogovorimo oko ove platforme, a to je Ustav i Rezolucije 1244, pa bar da znamo da oko toga imamo neku vrstu nacionalnog konsenzusa. U tom smislu to prihvatam, i čim se vratim iz Njujorka, te sastanke ćemo organizovati", rekao je Vučić.
Ovako je predsednik Srbije reagovao na predlog poslanika Borka Stefanovića o formiranju posebne Komisije i uključivanju Skupštine u pregovore.
"Dali smo predlog inicijative ovde u Skupštini, gde tražimo da se formira Komisija, gde bi bila dva predstavnika svake poslaničke grupe, gde bi bili pozvani predstavnici univerziteta, Akademije nauka, nevladinog sektora i Srpske pravoslavne crkve. Onda bi to telo u 30 dana napravilo predlog platforme i oblikovalo poziciju Republike Srbije, koja bi bila doneta ovde na raspravu u Skupštini", naveo je Stefanović.
Ističe da su u tekstu predložili tri postulata - Ustav, Rezolucija 1244 i dijalog o svim otvorenim pitanjima osim o priznanju samoproglašenoj nezavisnosti.
"Ovo je prilika da svi budemo uključeni u proces i damo doprinos tom jedinstvu, koja nije jednoumlje", smatra Stefanović.
Vučić mu je rekao da nema ništa protiv tog predloga, iako svestan da, primera radi, predstavnici SPC i Nacionalnog konventa imaju dijametralno suprotne stavove.
SRBIJA
Šta piše u izveštaju o Kosmetu o kom je raspravljala Skupština Srbije /video/
Komentar