RUSIJA

Lavrov o situaciji na području Južnog Kavkaza: Potrebno sprečiti sukob

Ministri inostranih poslova Rusije i Azerbejdžana Sergej Lavrov i Džejhun Bajramov razgovarali su telefonom o sukobu i napetosti u oblasti Južnog Kavkaza, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Azerbejdžana.
Sputnik
Prema informacijama Ministarstva, ministar Bajramov informisao je o situaciji, nastaloj usled velikih provokacija oružanih snaga Jermenije u oblasti“, kao i koracima, koje je Azerbejdžan preduzeo u cilju sprečavanja agresije.

Istaknuto je da Jermenija tokom poslednjih mesec dana redovno granatira naše položaje, nastavlja da minira naše teritorije i uprkos tripartitnim saopštenjima da se ne povlače jermenske oružane formacije sa naše teritorije. Sergej Lavrov je naglasio potrebu sprečavanja sukoba u regiona, kao i važnost pune implementacije trilateralnih izjava potpisanih između lidera Azerbejdžana, Jermenije i Ruske Federacije, navodi se u saopštenju.

SAD da će nastaviti da podržavaju mir

Prema saopštenju pres službe azerbejdžanskog predsednika, američki državni sekretar Entoni Blinken je u telefonskom razgovoru sa liderom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom u ime Vašingtona obećao da će nastaviti napore na obezbeđenju stabilnog mira i bezbednosti na Južnom Kavkazu.
Alijev je, sa svoje strane, istakao da je napetost nastala usled velikih provokacija jermenske strane i zato „odgovornost u potpunosti snosi vojno-političko rukovodstvo te zemlje“.
Azerbejdžanski predsednik je naglasio da Baku podržava mirno rešavanje pitanja i važnost nastavljanja napora u tom pravcu.
Prethodno je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov saopštio da je počela sednica Saveta kolektivne bezbednosti Organizacije dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) koja je počela u 18.30 (po moskovskom vremenu) na zahtev jermenske strane.
Noćas je došlo do novog zaoštravanja situacije na granici Jermenije i Azerbejdžana: Jerevan je saopštio da je azerbejdžanska vojska gađala teritoriju Jermenije uz primenu artiljerije i bespilotnih letelica. Saopšteno je da ima mrtvih i ranjenih. Sa druge strane, Baku je optužio Jermeniju za napad na azerbejdžansku vojsku na granici.
Jutros su strane dogovorile prekid vatre uz posredništvo Moskve.
RUSIJA
Oglasio se ODKB povodom eskalacije na granici Jermenije i Azerbejdžana
SVET
Borelj: EU će uputiti specijalnog predstavnika u Jermeniju i Azerbejdžan
Komentar