KULTURA

Počela Letnja operska akademija „Rosi festa“: Pučinijeva opera na brodu na Savi

Druga edicija Letnje operske akademije „Rosi festa“ počela je 1. septembra izvođenjem Pučinijeve jednočine opere „Plašt“ i di-džej seta na beogradskom brodu „20/44“.
Sputnik
Ovaj autentičan pristup spajanja pop kuture sa klasičnim žanrom vođen je rediteljskom idejom Ane Grigorović, a pod dirigentskom upravom direktora festivala Stefana Zekića.
Produkcija „Rosi festa“i „Opera Laba“ inovativno pristupa hiperrealizmu ove opere njenim izmeštanjem iz pozorišne sale u prostor broda ukotvljenog na obali reke Save. Brod „20/44“ predstavlja kultno mesto beogradskog klabinga, nastalo upravo iz ideje preispitivanja i proširivanja granica slobode i konvencija.
„Site specific“ izvedba opere „Plašt“ pionirski je potez u Srbiji i predstavlja iskorak u preispitivanju potencijala operskog žanra i kreiranju nove publike.
Prateći tematiku „Rosi festa“, u okviru Evropskog dana jevrejske kulture će se održati i Gala koncert u Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni „Raša Plaović“, u nedelju 4. septembra sa početkom u 20 časova.
Repertoar je sastavljen od atraktivnih operskih numera i numera klasične muzike, pisanih od strane jevrejskih kompozitora odnosno sa tematikom koja se tiče jevrejske kulture, dok su učesnici programa Srpsko-jevrejsko pevačko društvo – hor „Braća Baruh“, Jevrejski kamerni orkestar pod umetničkim rukovodstvom prof. Ladislava Mezeija i polaznici Letnje operske akademije „Rosi festa 2022.“
Kako su razvoj i nadgradnja neophodnih profesionalnih veština za mlade operske umetnike u skladu sa svetskim tokovima jedan od prioriteta festivala i ova Letnja operska akademija nudi mladim pevačima majstorski kurs sa dirigentima Adijem Barom Sorijom i Stefanom Zekićem, kao i tribinu na temu funksionisanja savremenog operskog biznisa sa našom svetski afirmisanom pevačicom Sanjom Anastasijom.
Veliku zahvalnost na podršci festival duguje prijateljima festivala: Jevrejskoj opštini Beograd, ambasadi Izraela u Beogradu, fondaciji „Buki Finci“ i anonimnim donatorima.
Više informacija o kupovini karata kao i svakom događaju ponaosob možete naći na internet stranici festival www.rossifest.org.
KULTURA
Muzički festival „Rosi fest“ od 25. do 29. januara u Beogradu
Komentar