SVET

Sijarto: EU da ne povlači poteze koji rasplamsavaju sukob u Ukrajini

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da bi zemlje Evropske unije trebalo da prestanu da preduzimaju poteze koji pomažu eskalaciji sukoba u Ukrajini.
Sputnik
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije tražiću da se rat konačno završi", rekao je Sijarto sinoć u video snimku objavljenom na društvenim mrežama.
Šef mađarske diplomatije rekao je da je sada neophodno "da se zaborave predlozi koji prete daljoj eskalaciji rata i dozvoli Evropi da se fokusira na mir".
Sijarto je govorio i o pretnjama globalnoj ekonomiji koje su doneli sukob u Ukrajini i sankcije Rusiji, a to su, kako je naveo, energetska kriza, odliv radne snage, nestašice na globalnom tržištu hrane, kao i novi migracioni talasi.
"Trebalo bi ostaviti po strani predloge koji dovode do eskalacije rata i konačno se fokusirati na stvaranje mira u svetu", kazao je Sijarto.
Ministri spoljnih poslova EU održaće danas neformalni sastanak u Pragu na kojem će biti reči o situaciji u Ukrajini i pružanju dalje pomoći vladi u Kijevu.
Komentar