KULTURA

Izložba „O fabrikama i radnicima”: priča o kolektivnom identitetu i jednom vremenu

Svečano otvaranje izložbe „O fabrikama i radnicima“ biće održano u Spomen-parku „Kragujevački oktobar“, u Muzeju „21. oktobar“, u petak 2. septembra 2022. godine.
Sputnik
Tematski okvir izložbe, koja će trajati do 16. oktobra, čine procesi industrijalizacije na teritoriji Srbije, od ranih pojava industrijske proizvodnje sredinom 18. veka, preko razvoja u sklopu različitih državnih i društvenih uređenja tokom 19. i 20. veka, zaključno sa prvim decenijama 21. veka.
Materijalni i nematerijalni tragovi ovih procesa, pored toga što su nosioci istorijske, tehnološke i arhitektonske vrednosti, takođe su nosioci kulturnih i društvenih vrednosti. Oni proizlaze iz društvenih odnosa oblikovanih pod uticajem industrije, kao i organizacije života pod njenim okriljem i važno su svedočanstvo ličnog i kolektivnog identiteta.
Na izložbi će biti prezentovana raznovrsna građa koju čine industrijski proizvodi, brojne fotografije koje svedoče o različitim aspektima fabričkog života i video-materijali, kao i drugi predmeti i dokumentacija.
Za približavanje fenomena industrijalizacije, autorski tim odabrao je više desetina predmeta, a ponuđeni koncept obuhvata razvoj pet velikih industrijskih lokaliteta („Zastavu” u Kragujevcu, EI Niš, Leskovačku tekstilnu industriju, IPK „Servo Mihalj” Zrenjanin i RTB Bor).
Publika će na izložbi u Kragujevcu biti u prilici da vidi makete mašina i industrijskih objekata, uzorke proizvoda i proizvode industrijske proizvodnje, umetnička dela, alate i sredstva za rad, lična dokumenta, reklamne proizvode i ambalaže, ali i više desetina fotografija iz različitih foto-arhiva, kao i filmski materijal iz fonda Programskog arhiva RTS-a i RU „Filmske novosti”.
Predmeti koji se izlažu pripadaju fondovima naša dva muzeja, potom muzejima u Leskovcu, Kragujevcu i Boru, dok deo građe potiče iz privatnih kolekcija.
Radionica pušaka, izložba „O fabrikama i radnicima“
U fokusu kustosa Muzeja nauke i tehnike (Ada Vlajić i Rifat Kulenović) bila je tehnologija sa procesima proizvodnje, dok su kustosi Muzeja Jugoslavije (Jovana Nedeljković i Radovan Cukić) predstavili industriju kao složen oblik udruživanja ljudi. U Beogradu su ova dva komplementarna dela postavke bila izložena u dva različita muzeja, dok će u Kragujevcu biti objedinjeni, u redukovanoj i prilagođenoj verziji, u jednu celinu i na jednom mestu.
Izložba „O fabrikama i radnicima“ prvobitno je realizovana u Beogradu, kao rezultat saradnje kustosa Muzeja nauke i tehnike i Muzeja Jugoslavije, u periodu od decembra 2021. do maja 2022. godine. Ova postavka je proglašena za Projekat godine 2021. u Republici Srbiji od strane Nacionalnog Komiteta ICOM Srbija, a zbog velikog interesovanja i posećenosti (preko 25.000 posetilaca), sada je premeštena u Kragujevac.
KULTURA
„Srem 1942“: Izložba o ustaškim i nemačkim zločinima
Komentar