Pratite Sputnjik i na letovanju
Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com
Evropska agencija za bezbednost hrane u načelu proverava da li je aditiv štetan, a odobrava se ukoliko nema sumnje u njegovu bezbednost. Međutim, za određene aditive primenjuje se ograničenje količine i obaveza upozoravanja potrošača.
Boje
Postoji vrlo malo potpuno prirodnih boja, ali ima bezbroj sintetičkih od kojih neke mogu da naštete zdravlju.
Žute boje – E102, E104, E110
Koriste se kod slanih grickalica, džemova i pudinga. Mogu da izazovu osip na koži i otežano disanje. Posebno može da bude opasan E102 (tartrazin) za one koji pate od netolerancije na aspirin. Identične simptome može da uzrokuje i E110 (žuto-narandžasta).
Takođe, hrana koja sadrži E104 mora da nosi oznaku „može da narušava aktivnost i pažnju kod dece“, jer može da izazove poremećaje pažnje i hiperaktivnost, podstiče takozvane pseudoalergije, odnosno alergije koje imaju simptome klasične alergije, ali ne pokazuju imunološku reakciju.
Crvene boje – E122, E123, E124, E127, E129
Koriste se u mesnim i ribljim zamenskim proizvodima, biljnim proteinima, umacima, slatkišima i džemovima.
Osim pseudoalergija, boje E122, E124 i E129 takođe mogu da izazovu hiperaktivnost kod dece, dok E127 (eritrozin) dodatno može i da uzrokuje poremećaje štitne žlezde.
Za boju E123 sumnja se da oštećuje bubrege. U Americi je ova boja zabranjena jer su eksperimenti na životinjama pokazali da može da uzrokuje rak.
Smeđe boje – E150, E151, E154, E155
Bojama s ovim brojevima svoju boju duguju kola napici, kolači i umaci. E150 (boja karamele) smatra se bezbednom sve dok ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu od 300 miligrama po kilogramu telesne težine.
U Americi hrana sa E150 mora da ima upozorenje koje ukazuje na potencijalni rizik od raka. Ako se jede u velikim količinama i smeđa boja E154 može da ošteti unutrašnje organe, a odobrena je samo za dimljenu haringu. Da naškodi unutrašnjim organima može i E155, dok briljantno crna E180 navodno izaziva pseudoalergije.
Konzervansi
Korišćenje konzervansa sprečava rast bakterija, buđi i kvasaca i produžavaju rok trajanja, ali mogu da budu i štetni.
E220 – sumporni dioksid – obično se koristi za očuvanje suvog voća i gotovih jela. No, ovaj konzervans takođe može da podstakne glavobolje, mučninu i dijareju.
E249, E250 – nitriti – mesna industrija naveliko ih koristi za crvenilo i konzerviranje mesa. Ovi aditivi utiču na opuštanje krvnih sudova i snižavanje krvnog pritiska, što je posebno opasno za malu decu.
E235 – pimaricin – uglavnom se koristi kao inhibitor kvasca, produžava rok trajanja siru i nekim proizvodima od mesa i pićima. Međutim, još nije dokazano da li može i u kojoj količini naštetiti zdravlju.
E284, E285 – borna kiselina i natrijum-borat (boraks) – koje se koriste između ostalog u proizvodnji kavijara, takođe su klasifikovane kao štetne.
Sredstva za zgušnjavanje i želiranje
Aditivi kao što su guma i guar guma daju hrani bolju konzistenciju. Većina ih je bezopasna, ali s nekima je potreban oprez.
E407 – koristi se u proizvodnji kečapa, umaka i pudinga. Izlučuje se nesvaren, ali smatra se da smanjuje apsorpciju hranljivih sastojaka.
E425 – koristi se u proizvodnji staklenih rezanaca, a takođe sprečava apsorpciju hranljivih sastojaka.
Pojačivači ukusa
Pojačivači ukusa su hemijski proizvedene stvari koje poboljšavaju ukus, ali i podstiču veštački osećaj gladi.
E620-E625 – glutamati – mogu da izazovu migrenu, bol u želucu i visoki pritisak.
Zaslađivači
Mnogi proizvodi koje svakodnevno jedemo imaju veštačke zaslađivače, a sve je više istraživanja o njihovoj štetnosti, preneo je portal „Živim“.
E951 – aspartam – izazvao je rak u istraživanjima na životinjama, a pokazalo se i da može da uzrokuje glavobolje i gubitak pamćenja.
E999 – kvilaja ekstrakt – koristi se za poboljšanje penušanja u pićima, ali može da smanji broj krvnih ćelija ili ograničiti njihovu funkciju.